Kenyérkeresők: A keszeges rezgő


Az utóbbi időben jó néhány rezgőspicces pecáról írtam itt a blogon. Megmutatom hát az egyik olyan párost, amivel sokat horgászom, amit kifejezetten kedvelek. Ez az egyik „kenyérkereső” cuccom, egy azok közül, amit a leggyakrabban használok.


Elöljáróban meg kell jegyeznem, hogy én a 2,70-3,0 méteres botokkal (ki rövid feedernek, ki pickernek hívja őket) elsősorban közelre horgászom, kb. 25-30 méteres távolságon túl hosszabb feedereket használok. Akkor is, ha a célhalak kisebb testű keszegfélék. Teszem ezt azért, mert a rövid pálcákkal nem tudok hatékonyan bevágni nagyobb távolságon. Főzsinórként általában 0,18-as monofilt, nagyritkán 0,16-ost teszek. Ennél vékonyabbat nem használok, meggyőződésem, hogy hobbipecás célokra a kisebb átmérőjű pókhálónak csak hátrányai, mint előnyei vannak.

A törpe snaucer

A bot egy Maver Powerlite 10 ft Feeder 2 piece (10 láb hosszú, két tagból álló). A blank kis átmérőjű, könnyű, mégis van benne erő. Nem lesz jó a 10+-os pontyok ellen, de a keszegek közé beugró párkilós bajuszossal elbánik. Sokan nagy rajongói voltak a Maver egy korábbi pálcájának, az Inspiration Bombnak. Hát én éppen azt kedvelem a Powerlite-ban, hogy nem olyan lágy (taknyos, már bocs), mint a neves előd. Olyasmi, mint egy törpe snaucer. Szikár, harcos, bátor. Csak kicsi. De ő nem érzi magát annak J

Elbírja

A bot dobósúlya 70 gramm, amit bizonnyal teljesít is, hisz az általam használt 20-30 grammos kosarak megtöltve bizony 50-60 grammot nyomnak és azokkal simán megbirkózik. Görbül alattuk rendesen, de a tömeg jól kézben tartható, a dobás irányítható. Az akciója progresszív, terhelésre egyre markánsabban hajlik, hibátlan ívvel. A „kakaó” az alsó tagban lakik, ha húzni kell a halat, igazán azzal a résszel lehet. A spiccek ½ - ¾ uncia körül kezdődnek, mindhárom karbon, amit én jobban kedvelek, mint az üvegszálas anyagúakat. Az ára egész barátságos, húszezer forint körül kaphatunk egyet belőle. Már ha van még valahol. Az utód, a Powerlite SX hasonló méretű darabja is megőrizte a jó tulajdonságokat, némi dizájnbeli módosítással, pár ezressel drágábban.

Karbon

Milyen orsót tegyünk rá? Bármilyet, ami nem sodorja a zsinórt és jó a fékje. Nem kell nagy dobátmérő, nem kell nagy zsinórkapacitás, a rövid távra való horgászat nem igényel ilyet. A letett botos horgászatnál nem vagyunk nagyon háklisak a kurbli tömegére, de ezt a pálcát pörgős pecára használjuk, ahol a bot sokat van kézben. Egy nagy orsó ebben zavaró lehet. Én egy elsőfékes Shimano Stradic 2500-ast használok rajta. Vannak, akik az új Stradicokat nem becsülik sokra (annyira biztos nem, amennyibe kerülnek), de nekem ez a kis kereplő nagyon kézre áll. Kedvelem. A fék jó, a dobált tömegek nem nagyok, nem kell „fárasztanom” azokat a nagy áttétellel sem. A pickeren valószínűleg örök időkig elmotorozik. Drága, szó se róla.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések