Angol cuccok, újdonságok 2.


Megjöttek az angol lapok, nekiláttam hát kicsit keresgélni megint. Erre a hónapra is jutott egy-két érdekes vagy szokatlan megoldás. Itt van rögtön az első...
  
Pallatrax GRIPZ horgok


Nem a legújabb dolog (tavaly ősz környékén olvastam róla először), de kifejezetten érdekes. Egy horog, ami nem szakállas, de nem is teljesen szakáll nélküli. Illetve az, de mégsem… A szó klasszikus értelmében nincs a horognak szakálla, ám a hegy közelében a drót belső oldalán vízszintes rovátkákat képeztek ki. Ettől – a leírás szerint – megtartja ugyanazt a behatolási képességet, mint a szakáll nélküli horog, de a rovátkák miatt sokkal jobban tart a helyén. Olyasféle elven működik, mint a tépőzár, ezt írja az egyik, újdonságokat bemutató oldal. Mivel nem próbáltam, nem tudom, de az ötlet mindenképp érdekes.

Európában a Pallatrax árulja ezt a megoldást a fejlesztés egy japán horoggyártóval közös. Nevet nem olvastam. Már láttam magyar webshopban is. Pontyozó méretekben (6-8-10) kapható egyelőre.

A gyártó webshopjában: PALLATRAX Gripz 

TRI-CAST Trilogy x4 Specialist botok


Nos, ezzel a bottal sem fogunk sokat találkozni a magyar vizek partján. Nem elsősorban azért, mert 250 font körül mérnek egy darabot belőle, és a márka sem ismert túlzottan itthon, sokkal inkább azért, mert a lengőspicces botok nem nagyon nyertek polgárjogot nálunk. Tudom, vannak páran, akik használtak ilyet régen, de a rezgőspicces botok megjelenésével szinte teljesen ki is koptak a használatból. Nemcsak itthon, máshol is. Nemrég, az egyik horgászós facebook-csoportban valaki azt találta írni, hogy lemaradhatott az új fejlesztésekről, mert még nem látott ilyet. Hát, lemaradt vagy húsz évet (vagy harmincat inkább?), hisz a lengőspicc akkoriban volt újdonság. A rezgőspicces botok egyfajta elődjének is tekinthető ez a megoldás, a finom dévérhorgászat klasszikusa. Az alábbi képen talán jól látszik a lényeg:


Magáról a botról: Mint a Tri-Cast botokat általában, jó minőségű blank és felszerelések jellemzik. Tartozik hozzá egy olyan fölső rész, melybe „hagyományos” rezgőspiccek (1 és 1,5 unciásak) tehetők, ezekkel egy finom feederbotot kapunk. A másik fölső részbe illeszthetők a lengőspiccek, melyekből kétféle, egy hosszabb és egy rövidebb van. Amitől ez a spicc lengeni fog, az az, hogy egy rövid gumicsővel csatlakozik a botvégbe csúszó adapter és a spicc egymáshoz. Ennek a guminak az erőssége is fontos, hisz befolyásolja a lengőspicc érzékenységét. Ebből kétféle (egy gyengébb és egy erősebb) áll rendelkezésre, egy tartalékkal. Az kérdés lehet, hogy ezek a gumik mennyire tartósak, hány év alatt öregszenek el a használhatatlanságig. Nem tudom. A pálca két hosszban kapható.

A gyártó weboldalán: TRI-CAST Trilogy x4 Specialist

A fenti linken mutatnak egy kis videót is, amin a bot látható "működés" közben. Nem túl szerencsés a dolog, mert egy methodos végszerelékkel pontyra horgászva (ez szerepel a filmen) nincs jelentősége a lengőspiccnek, hisz a kapások nagyon intenzívek. De higgyétek el, tényleg nagyon finom cucc lehet!

Sufix Super 21



Egy víztiszta, mindössze 21% nyúlással rendelkező (ez kb. fele egy átlagos monofil nyúlásának), kiváló csomótűrésű monofil zsinór. Ezek a tulajdonságok - ha a madzag valóban teljesíti a leírtakat - kiváló pergető zsinórrá emelhetik.

A Pike&Predator nevű angol horgászlap márciusi számában találkoztam vele először. Kicsit keresgéltem a neten utána, úgy tűnik, mintha a tengerentúlon már forgalmaznák egy ideje, de a gyártó európai honlapján vagy itthoni webshopokban nem bukkantam rá. Remélem, hozzánk is eljut majd, én nagyon szívesen kipróbálnám. Egy kis reklámvideó róla. Semmi különös, szép képek, ilyesmi:


Daiwa Team Daiwa TDR orsók


A TDR egy igazi klasszikus, több  mint húsz éve van a piacon. A gyártó egy ilyen sikeres cucc esetén folyamatosan egyensúlyozik a megújítás kényszere és a "sikeres terméken ne változtass" igénye között. Így vagy úgy, időnként hozzá kell nyúlni. Mostanában is ez történt, a 2015-ös TDR modell több ponton is változott, számos olyan dolgot rápakoltak, ami más modelleknél már bevezetésre került. A teljesség igénye nélkül megkapta a Daiwa Mag Seal rendszerét, új féket és módosított zsinórklipszet kapott, módosult a rotor kialakítása a korábbihoz képest. A legnagyobb, 4012-es méretnél a rotor és a dob mérete is változott (nagyobb lett).

Nagy kedvencem a gombnyomásra lehajtható hajtókar, melyből szimplával és duplával is vásárolható a két kisebb méret, a legnagyobb csak szimpla hajtókarral vehető meg. Ez az új modell még nem volt a kezemben, de szinte bizonyos, hogy megmaradt a kurbli alapvetően olyan megbízható és jól összerakott szerkezetnek, mint az elődei. Akkor pedig megéri a pénzét. (Ami nem kevés, hisz 170 font körüli ára biztos hogy több, mint amit egy átlagos magyar horgász egy match/feeder orsóra áldozni tud vagy hajlandó. Én csupán egy TDR-t használok, egy régebbi változatot, de bizony azt is megértem, ha valaki erőn felül is kész áldozni egy ilyenre. Mert jó.)

A gyártó weboldalán: Daiwa Team Daiwa TDR reels

Fox Specialist Mk2 szákfej


Ezt a merítőfej dolgot én azért nem bonyolítom túl. Korábban vagy ötféle volt lent a pincében, egészen addig, amíg az egyik télen az egerek el nem intézték. Az összeset. Azóta már csak kétféle van. A folyóvízi pecához egy közepes, damilos fejet használok. Megszoktam, szeretem. Jó a kisebb halakhoz és a nagyobbakhoz egyaránt. Azért egy ötös márna farka erősen kilógna belőle, csak már lenne ilyen problémám... A másik egy nagyméretű, pontyos fej, amibe az intenzív tavi 10+-os ponty is belefér.

Ez a fej is az utóbbi kategóriába tartozik. Könnyű, de erős keret, halbarát anyagú háló, kellően mély öböl. Kétféle, 24 és 30 inch átmérőjű van belőle. A nagyobbik tényleg komoly méretű halakat is megold. Az előző változatból nekem is volt egy, én kedveltem. Az egerek is...

A gyártó honlapján: Fox Specialist Landing Net Mk2

Preston Innovations Feeder Bead Links


Bajban voltam azzal, mi is a magyar neve ennek az instrumentumnak. Aztán hagytam angolul. Aki talál neki megfelelőt, majd mondja... A Prestonnak (és sok más gyártónak) van Feeder Bead (mondjuk feeder gyöngy) nevű terméke, ami egy zsinóron futó, nagy lyukú gyöngyből és egy kapocsból áll. A gyöngyöt felfűzöd a zsinórra, a kapocsba pedig etetőkosarat vagy ólmot akasztasz. Ez ugyanazt tudja, csak a gyöngy és a kapocs között van egy viszonylag merev zsinórdarab. A gyöngy könnyen csúszik a zsinóron, a merev zsinór kevéssé gubancolódik. Aljnövényzettel benőtt fenéken használnak az angolok ilyen végszereléket. Én még nem próbáltam, de ami késik...

A gyártó honlapján: Preston Innovations Feeder Bead Links

Matrix SW Feeder horgok


A végére egy másik horog, ami szintén kicsit más. A gilisztával való csalizás nem csak nálunk, de az angoloknál is nagyon elterjedt. Kifejezetten erre ajánl a Matrix egy horgot a feeder végszerelékre. Közepesen vastag drótból készült, lapkás horog, melynek szára is közepesen hosszúnak mondható. Csak szakállas változatban kapható, 20-as méret a legkisebb, 10-es a legnagyobb belőle. Specialitása az öböl egy részén lapított drót, mely épp a kihajlás leggyakoribb helyén erősíti a horgot. Ez a megoldás nem ismeretlen a horoggyártóknál, több márkánál is találunk ilyet, de nem túl gyakori. Ha valamikor szembe jön, lehet, hogy kipróbálnám néhány nagyobb (14-10) méretét a Dunán, hátha kicsit bővíteni tudom az általam használt horgok nem túl széles palettáját...

A márka weboldalán: Matrix SW Feeder hooks


A képek innen származnak: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések