Angol cuccok 4.


Az aktuális, angol piacozós bejegyzés. Az újdonság szó ezúttal már nem szerepel a címben, mert így egyszerűbb, rövidebb, de maradt azért benne friss dolog. Rögtön itt van az első…

Side Trays oldaltálca lábak


Nem gondolom, hogy ez a cucc ad majd új irányt a finomszerelékes horgászatnak, ám remek példának találom arra, hogy gondolkodni kell újabb és újabb dolgokon. Az angol intenzív vizeken gyakoriak az előkészített horgászállások, melyek azonban sokszor nem olyan szélesek, hogy arra egy ládát az oldaltálcával együtt el lehessen helyezni. Nos, erre a problémára jelenthetnek megoldást ezek az egyedi formájú lábak. 25, 30 és 36 mm-es átmérővel, kör profillal kaphatók. Sík felületen használható, ötletes megoldás, de mondjuk egy dunai kövezésen nem tűnik ideálisnak.


A gyártó weboldalán: Side Trays Off-Set Support Leg

Preston Innovations oldaltálca tartó kar


A fenti probléma egy másik, hasonlóan frappáns megoldása. Kevésbé tűnik stabilnak, de valószínűleg több helyen – pl. a korábban említett dunai kövezésen is – használható.


Daiwa Harrier matchbotok


Nem csak nálunk, de az angoloknál is a rezgőspicces peca túlsúlya tapasztalható a horgászsajtóban. Ott azért – ennek ellenére – az úszós módszereknek komolyabb bázisa, tradíciója van, szélesebb a kínálat az ehhez való eszközökből. A Harrier egy jól bevezetett név az angol piacon, kedvező árú, jól használható terméket jelent. A sorozat úszós szekciója pellet wagglereket tartalmaz 3 különböző hosszban és klasszikus matchbotokat 13 és 14 lábas, megszokott méretekben. A 3,90-es matchbot egy tesztjét olvastam, ahol a pálcát kitűnő keszegező instrumentumnak festették le, amely elbánik a beugró, nagyobb testű zsákmánnyal is. Jó felszerelések, remek dobási és fárasztási tulajdonságok, mondja a szerző. Figyelemmel a bot árára, ami 50 font körül van (az ottani piacon ez kifejezetten kedvezőnek minősül), jó ajánlatnak tűnik. Itthon is elérhető, érdemes ránézni, ha matchbotot keresünk éppen.

A gyártó weboldalán: Daiwa Harrier Match & Feeder rods

Drennan In-Line Crystal Dibber úszók


Van néhány horgászati mód, amihez nem konyítok, ilyen a rakós botos peca is. Ezzel együtt nagyon megtetszettek ezek az apró, átlátszó, műanyag úszók. A sekélyebb, partszéli vizekre ajánlják. Nagy felhajtóereje alkalmassá teszi nagyobb csalikhoz is: pelletek, kukorica, giliszta, löncshús, nem gond. Rendkívül erős, mondja a gyártó, s a zsinórt a hossztengelyen keresztül átvezető konstrukció is nagyon ellenállóvá teheti. A sárga, narancs vagy piros fölső rész valamelyike bizonyosan látható lesz, bármilyen vízfelület és fényviszonyok között (nos igen, azért nappal). 0,2, 0,4 és 0,6 grammos változatban kapható. Az általam olvasott leírás azt is megemlíti, hogy a vízbe eső apró úszó hangja is lehet csalogató a hal számára, lévén hasonló a szemes csali vízre érkezésének hangjához. Na jó, lehet…

A gyártó weboldalán: Drennan In-Line Crystal Dibber floats

Shimano Sport akciókamera


Az utóbbi években hihetetlen karriert futottak be az akciókamerák. A Shimano mindkét termékcsoportjához (kerékpár, horgászat) kifejezetten illik ez a ketyere, nem meglepő, hogy ők is beszálltak ebbe a dologba. Nem vagyok a téma szakértője, így nem tudom megmondani, hogy ez a cucc mennyire jó, vagy nem az, de a pucér műszaki adatok ígéretesek. Full HD, 16 megapixel, 10 méterig tok nélkül vízálló. Változtatható látószög (135 és 180 fok), gyenge fényviszonyok közt is jó minőségű kép ígérete. Mindössze 86 gramm, 2 óra folyamatos működési idő. Egy 16 GB-os SD kártya és USB kábel van a csomagban. Külön vásárolható hozzá speciális instrumentum a mellkasra vagy a sisakra rögzítéshez. Vezeték nélkül csatlakoztatható mindenféle más eszközhöz. Nem olcsó cucc, bár a versenytársak sem azok.

A gyártó weboldalán: Shimano Sport Camera

GURU előketartó doboz


Az előketartók ezen típusa az utóbbi egy-két évben lett népszerű. Hogy a horgászok között mennyire, azt nem tudom, de a gyártók egyre-másra veszik fel kínálatukba. Egyszerűen fogalmazva szivacs(hab)korongok, melyek palástjára tekerhetők fel az előkék és rögzíthetők – mondjuk úgy – gombostűkkel. E korongokból néhányat egy dobozba rakunk és készen is vagyunk. E tárolási mód nem érzékeny az előkék azonos hosszára, hisz a tűt oda szúrjuk, ahol a huroknak vége, ennyi. Nem újdonság ez, hisz elvét tekintve nem különbözik attól az egyszerű hungarocell-darabtól, amit évtizedek óta láthatunk a hazai pecásoknál. Csak „meg van dizájnolva”. Ezzel együtt praktikus, jól használható dolog, ha valaki inkább e mellett döntene a hagyományos előketartók helyett.

A gyártó weboldalán: GURU Rig Box

Lone Angler Trefor West márnázó bot (12’, 2,25 lbs, áradó vízre, rövid nyéllel)


Nem újdonság, csupán vágyaim tárgya. Az a bot, ami egyszer (nem tudjuk mikor) itt áll majd az én szekrényem mellett is, de legfőképpen az a bot, amivel egyszer (tényleg nem tudjuk mikor) a Dunán fogom majd a márnákat. Rengeteg horgászbotom van, de sok év múlva nem kell majd ennyi. Kelleni fog három. Maximum négy.  No akkor ez lesz az egyik… A Harrison blankjára Angliában készül. A legkiválóbb felszerelések (gyűrűk, orsótartó, nyélborítás), semmi csicsa, csak egy hibátlan akciójú bot, nagy súlyokhoz, jó halakhoz. Ára forintban hat számjegyű, de még ha ki is tudnád fizetni, ennyit nem költ horgászbotra az ember. Majd akkor, ha már életem végéig kiszolgál. De akkor igen.

Aki kitalálta és megépítette:

  


A képek innen valók: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések