Angol cuccok 8.


Az elmúlt hetekben épp azon tevékenykedtem, hogy jelentősen megszaporodott horgász-eszköztáramat kicsit karcsúsítsam. Sok botot és egyéb felszerelést adtam el más pecásoknak. Jól ellenpontozza e ténykedésemet az érdekes vagy új angol cuccok vizslatása. A szokásos piacozós poszt:


DRENNAN Super Specialist Barbel horog



A Drennan tud valamit a horgokról, nyilván nem véletlen, hogy az egyik kedvenc márnázó horgom (Carbon Feeder) is ettől a márkától származik. Ez a tű egy szürkés teflonbevonatot kapott, ami miatt egyáltalán nem csillog. Sekély vízben, verőfényes időben hasznos tulajdonság. Füles horog, alkalmas fűzött csalihoz (csomómentes kötés) vagy hagyományos csalitűzési módhoz egyaránt. Az enyhén befelé forduló horogszem minimálisra csökkenti a zsinór sérülésének veszélyét. Közepesen hosszú szár, kerek öböl, hosszú hegy. Szuper horognak tűnik márnához és bármilyen más halfajhoz, amihez szükséges a kisméretű, de erős tű. 16-ostól 4-es méretig kapható.

a gyártó weboldalán: Drennan Super Specialist Barbel Hook

MAVER Enigma Match 3000 orsó


A Maver nem kifejezetten az orsóiról volt ismert eddig és azt hiszem eztán sem ez jut majd először eszünkbe a márkanév hallatán. Ennek ellenére néhány éve – hasonlóan az angol finomszerelékes piacon szereplő szinte összes céghez – tartanak a palettán orsókat is. A legújabb termék az Enigma nevet viseli. Két méretben készül, a kisebb a 3000-es, a nagyobb a 4000-es. Ez utóbbiból kétféle áttétellel is választhatunk orsót. A 3000-es az úszós módszerekhez és a finomabb rezgőspicces botokhoz, a 4000-es inkább a feederes felszereléshez passzol. A műszaki jellemzőket nézve nekem inkább a kisebbik szimpatikus. Karbon orsóház és rotor, ennek megfelelően viszonylag könnyű. Több, mint elég csapágy (9 db), két zsinórklipsz. Nagy átmérőjű, viszonylag keskeny dob, ami a távoli dobásokat segíti. Közepes árkategóriájú termék, ez az angol piacon már egy elfogadható minőséget jelent (általában). Egy lehetőség a sok közül.

a gyártó weboldalán: Maver Enigma Match Reel

BROWNING Window feederkosarak


Bob Nudd egyik kedvenc instrumentuma, ami azért azon túl, hogy hivatalból szeret ő mindent, ami Browning, mégiscsak jelent valamit. Egy hagyományos, nyitott feeder és egy csontikosár törvénytelen házasságából született eszköz elég sokoldalúan használható. Tehető bele csonti, a töltést megkönnyíti a nyitható ablak (innen a név is), de használható etetőanyaggal vagy e kettővel vegyesen. Vannak rajta hosszanti szárnyak is, a dobás közbeni stabilitás növelésére. Végólmos kialakítása további segítség a hosszú dobásokhoz. Bármilyen hosszúelőkés végszerelékhez jó. 20. 35 és 50 grammos kivitelben kapható.

termékkatalógus: Browning Catalogue 2016

PRESTON INNOVATIONS Competition Pro száknyelek


Egy jó száknyél fontos dolog, főleg azoknak, akik sokat horgásznak. Legyen kellően hosszú (ez módszerenként változó), könnyű és erős. De legalább erős. Egy jó száknyél annyiba kerül, mint egy közepes horgászbot. Tényleg. Hogy a Preston új száknyele rendelkezik-e mind a fenti tulajdonságokkal nem tudom, az azonban bizonyos, hogy 35-45 angol fontos ára alapján akár jó is lehet. 2,5, 3 és 4 méteres hosszban kapható. Szívesen kipróbálom, ha szembe jön valamelyik boltban.


STANLEY „egykezes” termosz


Azt hiszem, hogy a Stanley termékeivel csak véletlenül találkozhatunk a hazai horgászboltokban. Ők nem a szó klasszikus értelmében vett horgászfelszereléseket gyártanak, inkább amolyan kemping-túrafelszerelés osztályra valókat. Méghozzá tradicionális angol minőségben. A számos termék közül csak egyet választottam ki, de ha valaki rákattint majd az alábbi linkre, nézzen egy kicsit jobban körül. Szuper dolgok vannak még. Szóval a kiválasztott cucc egy vákuumszigetelésű (dupla fémfalú) termosz. Egykezesnek hívják, mert a fedele olyan kialakítású, ami lehetővé teszi az egy kézzel való nyitást/zárást. 9 óráig megtartja a meleget, 8 órát a hideget és egy napnál tovább a jeges italok hőmérsékletét. A kor követelményeinek megfelelően mosogatógépbe is be lehet tenni. Semmi extra, csak egy örök életre jó, egyszerű dolog. Mindennek ilyennek kéne lennie…

a gyártó weboldalán: Stanley Classic One Hand Vacuum Mug

GARDNER Intensive Care sebfertőtlenítő permet


Antibakteriális és gombaölő hatású permet, ami a horog okozta seben túl a hal testfelületén lévő számos más sérülés, fekély, gyulladt részek kezelésére is megfelelő. Használat előtt alaposan fel kell rázni. A kisebb sérülésekre egyszerűen rápermetezhetjük a szórófejjel. A nagyobb felületű, mélyebb sebek, fekélyek esetén célszerű azok felületét, környékét egy ronggyal, törlővel megérinteni, kicsit szárazabbá tenni és csak ezután rápermetezni az anyagot. Ez segít a hatóanyag gyorsabb, teljesebb beszívódásában. A halat nem szükséges a parton fektetni, azonnal visszaengedhető. Fontos, hogy a permet a kopoltyú belső oldalára, a szilványokra ne kerüljön, mert ott kárt okozhat! A piac telített a hasonló funkciójú termékekkel, ennek megfelelően azok minősége/hasznossága is elég vegyes képet mutat. Én biztos vagyok benne, hogy a Gardner terméke e tekintetben a legjobbak közé tartozik.

a gyártó weboldalán: Gardner Intensive Care Spray

SONUBAITS Maggot Fishmeal etetőanyag


Tavaly a Sonubaits szúnyoglárvás termékcsaládjáról azt írtam, hogy nyilvánvaló dolog egy ilyen emblematikus csaliféleséget felhasználni. Nos, a csontiról sem mondhatok mást. Ebben az etetőanyagban a halliszten, pelletőrleményen, kenyéren és kenderen túl a szárított és őrölt csonti a lényeg. Magas fehérjetartalma és mindenféle halat csábító íze/illata a kulcs a gyártó szerint. Mindenféle vízre és mindenféle módszerhez ajánlják, igazi „all-round mix” a leírás szerint. Igaz, nem szokás spórolni a nagy szavakkal, ha el akarnak adni nekünk valamit, de ennek ellenére lehet benne valami…

a gyártó weboldalán: Sonubaits Maggot Fishmeal Groundbait


a képek innen valók: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések