Dunai végszerelékem


Hatodik éve horgászom rendszeresen a Dunán. Nem olyan sok idő ez, de arra elég, hogy bizonyos dolgok kialakuljanak. Ilyen pl. az a feederes végszerelék, ami a legtöbb helyzetben megfelelő számomra. Ennek részeiről és a miértekről néhány mondat:

Főzsinórként leggyakrabban 0,22-es átmérőjűt használok, kistömegű (40-60 grammos) kosár esetén néha 0,20-ast. Vastagabbat nem szívesen, ha a nehéz kosár vagy a nagyobb dobástáv miatt a főzsinór nem bírná a kiképzést, fonott dobóelőkét (0,15-0,18-as) kötök, olyan két és fél-három bothossznyit.

A gubancgátlóról nem tudok leszokni, pedig tanácsolták már egy páran. Sebaj. Nem mindegy azonban, hogy milyen instrumentumot használunk. A kosár tömege akár a 200 grammot is elérheti (+kaja), ezt kevés gubancgátló bírja. Némelyiken a kapocs gyenge, a másikon a gyöngy enged el, a harmadik esetében a műanyag cső hajlik vagy törik. Eddig egy olyat találtam, ami minden szempontból megfelelő, a zöld színű, Horváth-féle gubancgátló. Komoly erőhatás (pl. elakadás) esetén néha a csőből letörik egy-egy darab, de egyébként a cucc mindent kibír. Bizonyos helyzetekben (pl. durván akadós hely) csak sima karabíneres forgót rakok a főzsinórra, vagy a klasszikus nagyhurkos szerelékkel pecázom.

Sokféle kosarat kipróbáltam már, leggyakrabban a Deáky-féle „alagútkosarat” dobálom. Előnye a nagy befogadóképessége, sok kaját lehet vele bevinni. Hátránya a nagy felülete, ami miatt nagyobb tömegűt kell belőle használni, mint egy normál kosárból.

A forgóról csak egy gondolat: lehetőleg forogjon. Viccesen hangzik, de némelyik nem teszi. Az erőgumi viszont fontos. Nem mindig kötök gumit a végszerelékbe, három esetben igen: ha nagytömegű kosár (120 gramm felett) van a zsinóron, ha nagyon erős botot használok (390-es XXH durung), vagy ha a horogelőke zsinórja sokkal gyengébb a főzsinórnál. Ezekben a helyzetekben elkél a plusz rugalmasság. A Drennan 0,65-ös Power Gum-ját kötöm a legszívesebben. Illetve nem kötöm, tavaly óta krimpelem. Ez a legegyszerűbb. Gyors, megbízható.

Monofil zsinórból általában 0,16-0,21 közötti átmérőjűből kötök horogelőkét, vékonyabbat, vastagabbat csak elvétve. Fonott előke akkor játszik, ha köves, kagylós részen pecázom és bejön a márna. Olyankor az a legbiztosabb, még akkor is, ha a kapások száma csökken a fonott miatt. Az előke hossza alapesetben 80 centi, ha finnyázás van 20-30 centivel lehet hosszabb, ha nagyon pörög, rövidebbre veszem.

A horog? Az nehéz kérdés. A méretet illetően 14-10 közöttiekkel horgászom a legtöbb esetben. Sokféle márkát és típust kipróbáltam már, eddig két olyat találtam, amiben feltétel nélkül megbízom: a Drennen Carbon Feedert és a Gamakatsu F314-est. De keresek még tovább…

Nos, ezzel pecázom a Dunán a legtöbbször.

Megjegyzések

  1. Helló :-)

    Ez a 15 centis gubancgátló?

    üdv rapa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem mértem, de kb. annyi :-)

      Törlés
    2. Kétféle hosszban láttam eddig ezt a gubancgátlót, ez a rövidebb.

      Törlés
  2. Sok esetben hasonló szereléket állítok össze, variálva a kosár méretét, az előke hosszát a meghorgászott folyószakasz erejéhez, mederviszonyaihoz igazítva. Gubancgátlót nem használok, mert sok esetben eltört a gyöngy az értékes kosárnak örök szabadságot adva, vagy épp egy törésre dobva ahol némileg megkeveredik a víz pont a gubancgátló okozta az előke feltekeredését. Ehelyett vagy a klasszikus nagyhurkos variánst, vagy azt alkalmaztam, hogy a forgó fölé gyöny és még egy karabíneres forgó került amelyen a meghorgászott területhez alkalmazkodva gyorsan cserélhető a kosár vagy épp kapcsos tányérólom...
    ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is használom azokat a szerelési módokat, amit fent leírtál, de az alap az, amit leírtam. 10-ből 7-szer biztos.

      Törlés
  3. Helló :-)
    Milyen krimpelô fogót és hozzávaló anyagot használsz?
    És ami még fontosabb, milyen bolt árul ilyesmit?
    Elôre is kösz :)

    üdv rapa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Egy régi (kb. 10 éves) FOX krimpelő fogót és szintén FOX csöveket használtam eddig. Miután ez utóbbiak elfogytak, mostanság Daiwa Prorex csöveket vettem. Sok helyen árulják, pl. itt (arra figyelj, hogy olyan átmérőjűt válassz, amin a gumi két szála átfűzhető...):
      https://www.walterland.net/kiegeszitok_242/forgok_kapcsok_255/daiwa_prorex_single_crimps_54161

      Fogót sok cég árul és az is előfordul, hogy egy-egy szerszámon van ilyen profil is (ha van valamilyen kombinált eszközöd. érdemes megnézni, nincs-e rajta). A fogóhoz is teszek azért egy linket:
      https://www.walterland.net/kiegeszitok_242/kesek_ollok_174/daiwa_prorex_krimpelo_fogo_14cm_52971

      Törlés
  4. Helló :)
    Kösz a gyors és linkekkel megtámogatott választ. Ezek szerint ha a Drennan Power Gumját használom, ami ugye 0.65mm átmérôjû, akkor az 1.40mm-es csôvel mûködik a dolog tökéletesen ?
    üdv rapa

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések