Adjon Isten jó fogást!

 

-9 Celsiust mutat a hőmérő kint, az összes létező horgászhelyemen kopog a víz teteje vagy zajlik. A peca majdnem minden válfaja érdekel, de e lékhorgászat nincs ezek közt. Olvasgatok hát. A könyv, ami előttem van, nagyjából 80 évvel ezelőtt jelent meg. Feltúrtam érte a pincét, de érdemes volt. Ahogy fogynak előlem a betűk, egyre otthonosabban érzem magam. Otthonosan, mert a kor, a körülmények, a nyelvezet más, de a hangulat, az érzés teljesen ismerős.


A harmincas évek második felében járunk. Egy vesztes háború és egy gazdasági világválság mögöttünk, egy újabb világégés előttünk. Az ország gazdasága kilábalni látszik a válságból, a vegyipar, a feldolgozóipar fejlődik, a mezőgazdaságban a gabona egyeduralma csökken, nő a kukorica, a burgonya vetésterülete, gyarapodnak a gyümölcsösök. Az ország területének 36%-án van vezetékes villany. A közlekedés még baloldali. A politika olyan… magyaros. Maradjunk annyiban, hogy volt már élhetőbb is ez az ország. És miről ír könyvet Igali Mészáros József? Hát a pecáról! Ahogy olvasod, nem érzed a puskaporos levegőt (márpedig eléggé az volt már akkor), nem érzed a nehézségeket. A víz szagát érzed, a napsütést, a kapás izgalmát.



Nincsenek telepített tavak, mindenki a természetes vizeken horgászik. A könyvben szó esik a Dunáról, a Zaláról, a Balatonról, a Velencei tóról, a Soroksári Dunaágról (ekkorra már nagyjából megvan a Dunaág általunk is ismert kialakítása /a fölső lezárást az 1910-ben megkezdett munkák során készítették, Tassnál 1926-ban fejezték be a zsilipet/, de a partra biztos nem ismernénk rá, kevés a vízparti ingatlan, nincsen stégerdő). Bár a horgászok panaszkodnak a lehetőségek szűkülése, a halak fogyása miatt, az akkori halbőséget ma biztos megirigyelnénk.


Aki horgászni indul, az leginkább gyalog, kerékpárral vagy vonattal teszi. A tömegközlekedés abban a formában, ahogy ma ismerjük, még nem, vagy csak nyomokban létezik. Az biztos, hogy kilométereket fogsz gyalogolni, s ha van szerencséd csónakba szállni, hát evezni fogsz barátom, mert nincs más, ami hajtsa a ladikod.


A pakk is ehhez illeszkedik. Egy bot vagy kettő, egy oldaltáska, benne horgok, súlyok, néhány pedző. A bot valamilyen természetes anyagból van, az áttételes orsók még nagyon ritkák. A ma ismert monofil zsinórok csak a második világháború után jelennek majd meg, szóval többszálú selyemzsinór lehet a kurblikon. A horogcsali sem sokféle, használatos a kenyér, a giliszta, a sajt és néhány egyéb. Bojlik, pelletek, gumikukorica, melyek ma nélkülözhetetlennek tűnnek? Ugyan… Pergetnek is, de a műcsalis doboz maximum tenyérnyi, leginkább kanalak és forgók kerülnek a zsinórra, a wobblerek majd csak később kezdik meg hódító útjukat. Azt is megnézném, mit tenne egy mai pergető pecás azzal a szettel (bottal, orsóval, zsinórral, műcsalival), amivel e könyv szereplői kergették a halakat. Mókás jelenet lenne… A táskában jut hely éteknek, italnak, mert a horgásznap bizony hosszú. Ha valaki nem lakik közel a vízhez, hát inkább egésznapos elfoglaltság ez, semmint rövidebb.


Hogy mégis mi az, ami ugyanolyan? Hát a peca! A halfogás játék volta, az izgalom és a siker öröme. Tényleg, ebben semmi, de semmi nem változott. Mi magunk, ugyanolyanok vagyunk.

Aki még nem tette, de egy kicsit is érdekli a dolog, keresgéljen kicsit az interneten vagy menjen el egy antikváriumba. Keresse meg a legrégebbi horgászkönyvet, lapozzon bele. Vegye meg, ha megteheti. Nézze meg, mikor adták ki és olvasson utána kicsit a kornak, a körülményeknek. Olvassa a könyvet úgy, hogy megpróbálja minél pontosabban köré képzelni azt az időt, azt a miliőt. Remek szórakozás, ígérem!

Ahogy Igali Mészáros József írta: Adjon Isten jó fogást!



Megjegyzések

  1. Kincs ez a könyv. Nem csak az agg kora, hanem a mondanivalója, korrajza miatt is. Nem tartom magam irigy embernek, de most meginogtam....

    Köszönöm hogy ebből a kincsből megosztottál egy darabot!

    VálaszTörlés
  2. A könyv kapható a bookline-nál. Ma rendeltem meg. 2007-es kiadás, 2635 HUF-ba kerül nekem. Régi vásárlójuk vagyok. A teljes ára 3100 HUF

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A reprint kiadások sok örömöt szereznek az embernek. Nekem is van néhány ilyen, horgász (halász) témájú kiadványom. Ez a könyv eredeti, nem is tudom már, hogyan került hozzám. De ennek is megvan a maga varázsa :-)

      Törlés
  3. Helló :-)
    Találtam két eredeti példányt az antikvárium.hu-nál. 34.000 és 27.000 jó magyar froncsi az áruk :)
    Igaz van két példány a vaterán is 6000-es áron. Az egyikben egy 1953-as dedikálás van. Hogy a könyv mikori nyomás, nem tudom. A másik viszont a kép tanúsága szerint 1937-es, eredeti kiadás.
    Maradok inkább a reprintnél. Viszont egy barátnôm apukája padlásán nagyon sok régi horgászkönyvre akadt. Elsô kiadások, 1950-es, 1960-as évek elejérôl. Vígh József, Antos Zoltán meg hasonlók. Egy nagy kincs ezek közül Hermann Ottó - A magyar halászat könyve I-II. Izgatottan várom a postást :)
    üdv rapa

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések