In memoriam Haldorádó Fórum


Élt tizenöt évet. Bár az utóbbi években csak árnyéka volt valamikori önmagának, egy időben a magyar horgászmédia talán legfontosabb közösségi és információs felülete volt (igen, a fórum). Voltak ott értelmes beszélgetések, egész mondatok, hozzáértés, segítőkészség, humor, jó társaság. Barátságok, kisebb-nagyobb közösségek alakultak általa. Mindez már egy jó ideje nincs, s valószínűleg üzletileg sem érte meg a fennmaradásába fektetni. Lépjünk hát tovább. A cimborákkal találkozunk máshol. Egy kis hiányérzet azért maradt. Nyugodjék békében.

update: Olvasgatom a véleményeket, kicsit el is gondolkodtam a dolgon. Elsőre egyszerűnek tűnik a gondolatmenet: a website technikai megújításával együtt változott az üzleti koncepció is. Korábban az oldal kínált egy folyamatosan megújuló, frissülő tartalmat (írások/videók minden nap), mellette egy közösségi teret (fórum, rekordlista, játék, apró, apropó apró: az is megszűnt szép csendben...) és innen nyílt az Áruház. Ez a koncepció rendkívül sikeres és üzletileg is hatékony volt több mint egy évtizeden keresztül. Mára visszaesett a frissülő tartalom színvonala (elsősorban a videókra és a kereskedelmi írásokra koncentrálnak), megszűnik a közösségi tér (a rekordlista megújítása jó gondolat, de valószínűleg kevés). Az értékesítés támogatására marad az állandóan frissített tartalom a weboldalon, a Youtube csatorna, a print médiában való megjelenés és a Facebook. Ez üzletileg ésszerű és valószínűleg helyes döntés. Ne feledjük azt sem, hogy az elmúlt években szépen felépült egy Haldorádó termékcsalád, melynek tagjai nem csak online, de az ország szinte összes horgászboltjában is elérhetők. De...

Azért van itt egy kis de. A Haldorádó brand sikerének egyik összetevője mégiscsak valamiféle közösségi élmény volt. Egy olyan viszony a vásárló és a márka közt, amivel a konkurens brandek egyike sem rendelkezett. A közösségi tér megszűnésével (vagy már korábban, a fórum ellaposodásával együtt, nem tudom...) ez az apró plusz eltűnik, s a Haldorádó sem lesz más, mint az egyik márkanév a sok közül. Kétségtelen, az eddig megszerzett pozíciók ígéretesek, ám ezt megtartani nehéz lesz, csupán kereskedelmi eszközökkel. Az a vékony kis kapocs hiányozni fog, ahogy múlik az idő, egyre jobban.

A kép innen való: Fórum

Megjegyzések

  1. Sajnálom... valaha órákat töltöttem azon a fórumon... :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Voltunk így egy páran. :-)

      Törlés
    2. Nincs az a szerver kapacitás, ami elbírná azt a karakter mennyiséget, ami ezzel kapcsolatban eszembe jut.

      Törlés
    3. Így igaz, egy "régi" felállású találkozó és beszélgetés nagyon hiányzik!
      És hiányozni is fog! :(

      üdv: fari_

      Törlés
  2. A horgasz.hu és a peca.hu is efelé halad.....

    VálaszTörlés
  3. Bár bennem (érthetően) kevésbé ég a gyász, de szerintem is valódi érték tűnt el.
    Elég ha a fenti 2002-es fotón látható első topic utolsó hozzászólójára néztek, bizony volt ez így is... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Tamás, emlékszem (szerintem sokan emlékeznek még). És szerintem is. Már úgy értem valódi érték tűnt el. Nem most (évekkel ezelőtt, nem egyik napról a másikra, inkább lassan, csendben), csak most volt alkalom megemlékezni róla.

      Törlés
  4. Ez kicsit megrendített, bár várható volt, már évek óta (gazdasági váccság) hanyatlott.

    VálaszTörlés
  5. R.I.P Nagyon sajnálom....innen merítettem a tudást a csónak, wobbler , etetőanyag készítéshez. Ha nem is mindig írtam be a fórumba azért a tudás ott volt a sorok között.

    VálaszTörlés
  6. Megmagyarázni nem tudom, hogy már idestova évek teltek el hogy oda se kattintottam, de tudat hogy nincs fórum ..elég szar.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zulu! Ezer éve... :-) Egyébként igazad van. A Fórum már kimúlt évekkel ezelőtt, de a tudat, hogy most már tényleg nincs, valahogy rosszul érinti az embert. Ez ilyen fura.

      Törlés
  7. Hümm-hümm... bennem is csak mostanában tudatosult a dolog. Tényleg sok, minőségi infó ment veszendőbe vele.
    benyus

    VálaszTörlés
  8. Zuhanórepülésben van egy ideje az egész oldal színvonala, a cikkek fele szimpla marketing duma, a másik felének nagy része meg kockatavi "teszt" sokszor tízenéves gyerekek tollából, amiknek már az elején lehet sejteni, mi lesz a nagy végkövetkeztetés. Még a fórumról azért lehetett tanulni, tájékozódni,most ennek is vége. A haldó nemsoká beszürkül a többi​ tucat reklámoldal közé.

    VálaszTörlés
  9. forumon régen uj pecatársakra tettem szert,infot kaptam vizterületekről merre mivel probálkozzak jo beszélgetések voltak ez tette közvetlenné a haldoradot ami az uj oldalból eltünt csak a pénz marketing......

    VálaszTörlés
  10. Már akkor lehetett érezni a haldoklást, amikor hat hét évvel ezelőtt véletlenszerűen kitiltottak törzstagokat, mert az értékesítést támogató cikkek telivoltak alaptalan valótlanságokkal.

    Olyan hiteltelen szerzők írásai lepték el az oldalt, akik kritikátlan nyaloncai voltak Döméék üzletének, valami minimál haszon (etetőanyag, esetleg nyári munka) reményében.

    Lényegében engedték kommentelni a termékeiket, aztán meglepődtek, amikor nem csak dícséret jött.

    VálaszTörlés
  11. Fél óra keresgélés után jöttem csak rá, hogy a Fórum: megszűnt. Biztosan nem hozott egy kanyi vas forgalmat sem. Valójában csak egy kis szeletét szoktam rendszeresen olvasni: a menyhal horgászata érdekelt. Mikortól indulnak, hol mivel fogják, irigykedtem, ha valaki "belenyúlt", egy éjszaka 20-25 darabot szedett ki (ez a 3 db/nap dilettantizmus, miért nem mondjuk 50 db/szezon?). Van, amikor a tizedik alkalommal fogok először (a 15-20-ból), a negyediket dobjam vissza? Na mindegy: a haldorado ...be, én meg holnap este indulok a Dunára!

    VálaszTörlés
  12. Nagy kár ÉRTE ...magyarország vizei / 174/ Sok éven át Írtam bele ... a nőtincsi víztározóról ! most meg ... sehol ? ... KÁR , Még a Nógrád megyei vizek közt se említik a 36 hektárjával !!! ... matyus Vácról , 2017 szilveszter

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések