Angol cuccok 13.


A horgászcikk gyártók számára a tavasz az egyik legfontosabb időszak, ilyenkor lehet talán a legtöbb felszerelést eladni. A pecások is be vannak zsongva, téli álom után ébredezünk. Itt a tavasz, nyílnak a pénztárcák. Nézzünk hát kicsit körül!


Drennan Acolyte Plus 15 ft matchbot



Az Acolyte a Drennan egy kitűnő minőségű sorozata, feederekkel és úszós botokkal. A 15 lábas (4,57 m-es) Plus (az Ultra változatnál erősebb) matchbot háromrészes, könnyű, minőségi szerelvényekkel felszerelt. Közepes és nagyobb wagglerekhez, Avon és boló úszókhoz, s hossza miatt nagyobb vízmélységekhez ajánlják. Egy jól kiegyensúlyozott, könnyű, érzékeny de erős pálca. A legutóbbi HorgászShown volt szerencsém kézbe venni a sorozat rövidebb darabjait, ennek alapján biztos vagyok benne, hogy ez a bot is megéri a pénzét. Mert egyébként nem olcsó mulatság ám. Egyre kevesebb az úszós horgász, a folyókon pedig különösen. Ennek megfelelően az úszós botok választéka is szép csöndben szűkül. Ez hazánkra különösen igaz. Ha valakit érdekel ez a fajta peca és megteheti, mindenképp vegye szemügyre ezt a pálcát és a sorozat többi tagját is. Megéri.

a gyártó weboldalán: Drennan Acolyte Plus 15ft float

Dave Harrell No2 Alloy Avon úszók


Egy remek úszós bothoz egy jó úszó is dukál. Dave Harrell úszói nem csupán jók, egyenesen remek darabok! Amit alkotójuk nem tud a folyóvízi úszózásról, azt nem is érdemes. A hosszú fém szár stabilitást ad az úszónak, a test fölső részén kialakított váll és a vastag „antenna” alkalmassá teszi a határozottabb visszatartásra. A No1-es változathoz képest (amit egyébként nem csak „dh” jelzéssel, de a Preston Innovations márkaneve alatt is megvásárolhattunk) az antenna kissé vékonyabb lett, javítva ezzel az érzékenységet. Persze, ha egy paduc, jász vagy márna csak úgy lekapja nekünk a víztetőről, akkor ennek kicsi a jelentősége… Az itthoni alkalmazást némileg nehezíti, hogy a nálunk használatos szilikoncső-készletek nem tartalmaznak olyan nagy átmérőjű darabokat, ami a damil fölső részen való rögzítéséhez szükséges. Kis utánjárás (vagy egy felkészültebb horgászcimbora...) szükséges hozzá.

a gyártó weboldalán: Dave Harrell No2 Alloy Avon floats

Mitchell Avocet RTE nyeletőfékes orsó


A dolog kézenfekvő, mégsem próbálkoztak vele eddig (illetve lehet, hogy volt már ilyen, csak nem hallottam róla). Nem tudom, hogy az ötlet milyen sorsra jut, trend lesz-e belőle vagy csak amolyan furcsaság, mint a dupla dobú orsó, vagy amilyen (szerintem…) a kétsebességes kurbli. Tehát: egy nyeletőfékes orsó, beépített elektromos kapásjelzővel. 5500-as és 6500-as méret, 6+1 csapágy, komoly tömeg (472 és 497 gr), 8 kilogrammos fékerő, 50 font alatti ár. Mindebből arra következtetek, a gyártó inkább tesztnek szánja, maga sem biztos az ötlet népszerűségében, inkább egy olcsó orsóba teszi bele. A net nem bővelkedik leírásokban, de annyi kiderül, hogy a kapásjelző hang- és fényjelzést ad. Vélelmezem, hogy a nyeletőfék bekapcsolása aktiválja. A botot feltesszük az ágasokra/podra, bekapcsoljuk a nyeletőt, beállítjuk a fékerejét. Nincs szükség külön elektromos kapásjelzőre, swingerre, csak annyi a fontos, hogy a zsinór szabad futása biztosítva legyen (olyan első villa kell, ami ehhez megfelelő kialakítású). Meglátjuk…


a gyártó weboldalán: Mitchell Avocet RTE freespool reels

Sonubaits Lava Rocks


Egy erős, színes ködöt produkáló adalék. Apró kavicsokat (inkább kőtörmeléket) formázó anyag, melyhez a gyártó sokféle felhasználási módot javasol. Tehetjük a method feeder formába, egy keveset beszórva az etetőanyag alá/közé. Rakhatjuk PVA zacskóba, a stick mixhez. Szórhatjuk a rakósra erősített kis etetőcsészébe. Az anyag és az általa képzett köd a fenékre süllyed, és ott is marad, amíg az érdeklődő halak mozgásukkal fel nem keverik. Ötféle színben elérhető, az ízről/illatról egyelőre nincs információm. A dolog elég friss még, olvasni is keveset lehet róla, így nehéz eldönteni, mennyire lehet attraktív és eredményes. Gondolom hamar megjelenik a hazai boltokban is.



a gyártó weboldalán: Sonubaits Lava Rocks

Frenzee FXT Match láda


Annyi jó láda van a piacon, hogy az ember nem győzi kapkodni a fejét. Hónapról-hónapra újabb és újabb cégek mutatják be modelljeiket. Hogy ténylegesen melyik jó (értsd: nem csak funkcionálisan, de tartósságát tekintve is), az majd csak évek múltán derül ki. A Frenzee új ládája mindent tud, amit ma egy ládának tudnia kell. Könnyű, de szilárd alumínium keret, 36 mm-es körprofilú lábak, melyek mindegyike teleszkóposan is állítható, nagy felületű talpak, melyek laza talajon is stabilan megállnak, kényelmes ülőfelület, elegendő tárolóhely. Három apróság, ami nekem feltűnt: Az ülőfelület magassága külön állítható, amit más ládák is tudnak, de a többség azért még nem. Kedves figyelmesség, hogy a láda hátulján a keresztrúd párnázott, ami a vállra vett szállításnál nagyon jól jön, nem nyomorgatod össze annyira az oldaladat. Végül a lábrács elején van két extra, szabvány átmérőjű csonk. Ezek kifejezetten a haltartók rögzítésére szolgálnak, főként versenyen jönnek jól.

a gyártó weboldalán: Frenzee FXT Match seat box

Matrix Submerge fonott zsinór


Nem vagyok nagy híve a fonott madzagok főzsinórként való használatának a finomszerelékes pecában. Van azonban olyan helyzet, amikor mégiscsak van értelme, konkrét célja a dolognak. Nagy távolság, finom kapások: e két dolog együtt indokolhatja ezt. Dévérezésről beszélünk, 80+ vagy akár 100+ méter távolságban. Nulla nyúlás, kis átmérő, magas szakítószilárdság, extra sima felület a távoli dobásokhoz. Mindezt tudja a Matrix fonott zsinórja. Drága (nem is kicsit), de jó. 0,08-as és 0,10-es méretben kapható.

a gyártó weboldalán: Matrix Submerge sinking feeder braid

Wychwood System Select Rover hátizsák


Be kell valljam, én már elköteleztem magam a Preston/Korum táskái és egyéb kiegészítői mellett, de ettől még a piacon elérhető számos más, kitűnő minőségű termék. Ilyennek tűnik a Wychwood tavaly ősszel bemutatott System Select kollekciója, melyben hátizsákok, oldaltáskák, bottokok és kisebb szerelékes táskák is vannak. Minőségi anyagok, jó kidolgozás, ráadásul remekül néznek ki. A nagyobb táskákat úgy méretezték, hogy a kisebb szerelékesek elhelyezhetők legyenek bennük. Nagy kedvenceim a hátizsákok, melyek elnyelnek egy csomó cuccot úgy, hogy közben a kezeink szabadok maradnak. A sorozatból a kisebbiket ajánlom figyelmetekbe. A nagy középső tárolórész nyílása óriási, kényelmesen pakolható ki és be. Két oldalsó, egy első és egy fölső zseb egészíti még ki ezt a táskát. Erős zipzárak, párnázott pántok, vízálló kivitel. (A weboldalon még valamiféle élettartam garancia is feltűnik, de ennek nem néztem utána, pontosan mit is jelent.) Mindent befogad, amire egy folyóvízi cserkelő horgászathoz szükséges. Tán még kicsit többet is…


a gyártó weboldalán: Wychwood System Select Rover rucksack

a képek innen valók:  1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12

Megjegyzések

  1. Annyit jegyeznék meg halkan az orsóval kapcsolatban, hogy a '90-es években a Cormoran katalógusokban sokat szerepeltek ilyen beépített kapásjelzős nyeletőfékes orsók. Nincs új a nap alatt... ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor úgy látszik, nem volt annyira sikeres, hogy megmaradjon... Köszi az infót!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések