Kenyérkeresők: A dunai mindenes

 

Arról a pálcáról szeretnék kicsit részletesebben írni, amit néhány éve kifejezetten a dunai pecára vettem, s ami azóta a legtöbbet van a kezemben horgászbotjaim közül. Elsősorban dunai feederezésre használom, de a hagyományos fölső taggal horgásztam már vele csak ólommal, nagyobb távolságra. 30 és a 110 grammos kosár közt jöhet minden méret. Fogott a paductól, jásztól kezdve a márnán, pontyon keresztül a leányhalig majdnem minden békéshalat, amit a Duna adni tud. Na jó, a kecsege és a menyus még hiányzik.


Szép név...

Fox Duo Lite FX Multi Tip 12’ 1.75 lb Quiver. Ez a neve. Szép, nem? Az angolok sokat tudnak a folyóvízi pecáról, s bár Dunájuk nincsen, gyönyörű márnájuk, domolykójuk annál inkább. Botokat is csinálnak hozzá, ez is egy ilyen. A pálca sikerét egyértelműen jelzi, hogy nagyon sok éve szerepel a gyártó kínálatában. A Fox másfél-kétévente szinte teljesen átpörgeti a termékpalettáját, de a Duo Lite sorozat, picit módosított grafikával, kicsit átnevezve (ezt pl. most Duo Lite Multi Tip 1.75 lb Barbel néven lehet megtalálni számos külhoni boltban) de ma is ugyanazon műszaki tartalommal kapható.

Barbel. Nem véletlen a név

Első ránézésre vékony, filigrán botnak tűnik. Teli parafa nyél, műanyag orsótartó, sic-gyűrűk, amelyek nem óriásiak ugyan, de a feladathoz kellően nagy átmérőjűek. Aztán kézbe véve meglepően nehéz, szóval van benne anyag, komoly a falvastagsága. Vékony blank, kis kúposság, ezek együtt parabolikus akciót sejtetnek, ami részben meg is valósul. Nagy terhelés alatt az egész bottest dolgozik, de van benne gerinc is, ami a nagy tömegekkel való dobáshoz elengedhetetlen.

A fehérre színezett vég jól látható

De nem csak ennyit tud. A Multi Tip ebben az esetben annyit tesz, hogy a kétrészes bot alsó részéhez két fölső tag tartozik. Az egyik egy hagyományos fölső rész, mellyel egy 1,75 librás botot kapunk, ami a márnázáshoz, pontyozáshoz, de akár a csukázáshoz is kiváló. A másik fölső taggal egy feederbotot kapunk, 4 és 6 unciás, fehérre színezett spiccekkel. Ezzel a kialakítással bármely folyóvízi halra horgászhatunk, maximum 130-150 grammos tömegekkel dobálva (mondjuk egy 4 unciás kosár megtömve). De feederként eredményesen használtam már a botot telepített tavi versenyen, method szerelékkel. Jól jött a bot rugalmassága és ereje, sűrűn ültek a horgászok és nagyok voltak a halak, oda bizony olyan pálca kellett, amivel lehet keményen bánni. Ezzel lehet.

4 uncia. Ezt még bírja, ha ésszel használod

Az itthon kapható 3,60-as feederbotok többsége háromrészes, ez csak kettő. Rögtön rávághatjátok, hogy kényelmetlen, s annak, aki busszal, kerékpárral teszi meg az utat a horgászhelyig, valóban az. Kocsival utazva megoldható (ha a párom Opel Corsájába befér – márpedig befér – akkor a legtöbb autóra igaz e megállapítás). A kétrészesség előnyökkel is jár. A bot akciója egyenletesebb, a hosszabb alsó rész markáns gerincet ad. Nem mellesleg a blank is ezért lehet az erejéhez mérten meglepően vékony. Ha három részből raknák össze, mindenképp nagyobb kúposságra lenne szükség, ami a nyélrésznél nagyobb átmérőt jelent.

Belefér

A folyóvízi feederes (fenekezős) peca egymásnak ellentmondó követelményeket támaszt a botokkal szemben. A húzós víz, a nagy tömegek és a néha beugró komoly halak miatt kell az erő. A vékony előkék, apró horgok és a gyakori keszegzsákmány miatt viszont kell a rugalmasság. A horgásznak, amikor botot választ, mindenképp kompromisszumot kell kötnie. Jelentem, ez a bot az egyik legjobb kompromisszum. Megvan benne a kellő erő, hogy ésszel használva nagy tömegeket dobáljak és komoly halakat fárasszak vele, de megvan benne a rugalmasság is, hogy ne mondjam a finomság a vékony előkék használatához.

Utánanyúl a vége...

A kisebb zsákmány mozgását a fölső rész simán kirugózza, nagyobb terhelésnél már a bot szinte egésze dolgozik. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a húzósabb szakaszokon horgászva nagytömegű kosarak, ólmok lógnak a zsinóron. Nemcsak a hal mozgását kell csillapítania a botnak, de a fárasztás közben a madzagon himbálódzó komoly tömeg is leverheti a halat a horogról egy rugalmatlan bot és egy ügyetlenebb horgász kombinációja esetén. Ami a boton múlik, azt a Fox Duo Lite megteszi. Jellegénél fogva a feeder fölső rész kicsit lágyabb, de nem sokkal.

Aztán van még egy dolog, ami említést érdemel, bár egyáltalán nem objektív megjegyzés. Nagyon kedvelem. Nekem kézhez álló eszköz, olyan, mintha mindig ezt használtam volna.

Kurbli

Nem írtam még a hozzá használt orsóról. A kurblinak két kívánalomnak kell megfelelnie. Legyen erős a szerkezete annyira, hogy elviselje a nagy tömegekkel való dobálózást és legyen hibátlan fékje. Sokan előszeretettel használnak nyeletőfékes orsókat. A márnák az idén kétszer fürdették meg a botjaimat, nagy szerencsém volt, hogy ma is megvan mindkettő. Szóval a dolognak van alapja. Korábban a Fox Stratos FS7000E orsóját használtam ezeken a botokon, de hiába volt nyeletőfékes az orsó, mindig elfelejtettem átkapcsolni. Ha mégis, akkor a bevágásnál feledkeztem el a nyeletőfékről. Szóval nekem ez nem való… Ma a pergetőcuccból ide átvándorolt Daiwa Caldiák vannak rajtuk. Erős szerkezet, jó fék. Ennyi kell, semmi más.

Hős forintunk szárnyalása miatt a bot kiskereskedelmi ára mára ötvenezer körüli. (Én néhány éve azért ennél kevesebbért vettem…) Ez az összeg kétszer-háromszor annyi, mint amennyit a legtöbb hazai horgász egy dunai fenekező-/feederbotra áldozni hajlandó. Ha viszont valaki mégis rászánja magát a vásárlásra, én azt mondom, hogy minden forintot megszolgál, amit ráköltenek…

Megjegyzések

  1. Szia érdeklődni szeretnék Spro seria walter nova carp feeder heavy milyen súlyú kosarakat tudok még dobálni a bot károsodása nélkül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A Nova Carp feedereken (ez tehát nem az Supernova Carp, hanem annak elődje), ha jól látom 120 grammos dobósúly van feltüntetve (a Supernovákon ez az érték csak 90 g!!!). Első körben célszerű egy 90-100 grammos kosárral (ami megtömve már felette van ennek az értéknek) dobni néhány óvatosat. Akkor már megérzed, mennyire komfortos a botnak a felső határ környéki terhelés. Fontos, hogy tényleg óvatosan, kis lendülettel, a terhelést folyamatosan és óvatosan növelve lendíts, eleinte legalábbis. Ha biztonságosnak érzed, akkor lehet kicsivel lendületesebb dobásokat is próbálni, vagy minimálisan növelni a tömeget. A névleges értékhez képest max. 20-30 grammot kockáztatnék pluszban, de tényleg óvatosan és csak akkor, ha biztonságosnak érzem.
      Azt pontosan megmondani nem tudom, hogy a bot ténylegesen mennyit bír, ezt te magad tudod kitapasztalni. Ha a szükséges dobástáv kicsi (max 25-30 méter) az a tapasztalat, hogy a névleges dobósúlynál nagyobb tömegek is eldobhatók a botok többségével. De azért ne ess túlzásokba...

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a segitségedet.

      Törlés
  2. Szia a korum 13ft barbel 2.5lbs botrol mi a véleményed methodozáshoz kellene,nekem nagyon tetszik csak nincs hozzá tartalék spicc mennyire kel figyelni a spicre neked fox márnázó botjaid vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocs a késői válaszért, de ez a házfelújítás nem viccel...

      Az említett botot nem ismerem, így arról véleményt mondani nem tudok. Az online megismerhető paraméterei alapján megfelelő lehet methodozni is. Én a Foxokat használtam ilyen célra versenyen, olyan tavon, ahol a darabosabb pontyok miatt kellett az erős cucc.

      Én közel 20 év feederezés alatt egyetlen spiccet törtem. Pont az említett Fox botok egyikének spiccét, pakolás közben. Horgászat során még soha. Hogy mennyire kell a spiccekre vigyázni? Oda kell figyelni és akkor nincs gond... :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések