Angol cuccok 5.


Merüljünk le a fogyasztói társadalom mélyebb bugyraiba és nézzünk szét megint a finomszerelékes peca egyik Mekkájában, Angliában! Ebben a hónapban nekem ezek tetszettek:

Frenzee Smartcut

  
Szó szerint lefordítva hülyén hangzik, körülírva pedig idétlenül hosszú lenne. Marad az eredeti név. A lényeg, hogy a csomagban lévő eszközökkel pillanatok alatt a kívánt átmérőnél tudjuk lerövidíteni rakósunk topszetjét. A benne lévő műanyag sablont ráhúzzuk a topszetre, az a jelzett átmérőnél megszorul, a mellékelt szerszámmal óvatosan, szilánkmentesen le tudjuk vágni a felesleges részt. Van még a pakkban 3, megfelelő átmérőjű belső teflon, szóval készen is vagyunk! 3,2, 4,3 és 5,2 mm-es átmérőhöz kapható a csomag. Egyesek bosszantónak tarthatják, hogy egy cég megint feltalálja a reszelőt, sőt, jó pénzért el is adja. Én inkább ötletesnek tartom az ilyen DIY-megoldásokat és az ehhez ajánlott eszközcsomagokat főként, ha megfelelő minőségű munkát lehet velük végezni. Ez olyannak tűnik, ha rakóznék, örülnék neki…

A gyártó weboldalán: Frenzee Smartcut Internal Bush

Gardner kamera-adapter


Folytassuk a sort egy másik ötletes aprósággal, ami akár nekem is eszembe juthatott volna. De nem jutott… A pózoljunk a zsákmánnyal stílusú fotók sokszor kalandos úton készülnek. A széken, horgászládán, csalisvödrön egyensúlyozott kamerákkal ellőtt felvételek helyett ez a kis kütyü lehetővé teszi, hogy gépünket egy leszúrókaró vagy tripod menetébe illesztve biztonságosabban, kényelmesebben használhassuk. Nagyobb tömegű és nagyobb értékű kamerákhoz célszerű inkább fotós eszközöket (állványt) használni, de egy kisebb kompakt gépnek pont jó ez a megoldás is. Szükség esetére. Azért arra figyeljünk, hogy az a karó rendesen le legyen szúrva.


A gyártó weboldalán: Gardner Camera Adaptor

Kiana Goo


Ezt a cuccot használtam már és igen eredményesnek, hatékonynak bizonyult. A bemutatás apropója, hogy új illatok/aromák jelentek meg a sorozatban. Kétféle anyaggal találkozunk a flakonokban. A Supreme feliratú (régi nevén Bait Smoke) Goo a csaliba beszívódik, s onnan lassabban távozva fejti ki hatását. A Smoke (régi nevén Power Smoke) inkább csak fed, a vízbe érve azonnal „robban”, gyorsan és látványosan hat. Használható a horogcsalira, spod- vagy stickmixekhez (PVA-barát), tehetünk belőle a methodkosáron lévő etetőanyag tetejére is. Én ez utóbbi módon használtam. A becsapódás helyétől a víztetőtől egy aromás, fluoreszkáló felhőt húz egész a fenéken lévő etetőkosárig. Ja, ez matéria sok éve került forgalomba először, nem rokona a nálunk mostanság oly népszerű anyagoknak. Illetve, csak távoli J

A gyártó weboldalán: Kiana Goo

Matrix Bagging Wagglerek



Nem tudom, hogy a módszernek mi a magyar neve. Már ha van neki… Biztos van, mert olvastam már róla magyarul, ha jól emlékszem Polyák Csabi (is?) írt erről. No mindegy. A pellet wagglerezésnél a horgon felkínált pellet mellett a csúzlival folyamatosan lőtt és aláhulló szemek csalogatják a halakat és váltják ki belőlük a táplálékért való versengés ösztönét. A bagging wagglernél az úszótest alján lévő kosárból kihulló etetőanyag darabok teszik ugyanezt. A klasszikus megoldásnál mind az úszó, mind a rajta lévő kosár viszonylag nagy. Anno, a Guru egyik filmjében Steve Ringer bitang bottal, nagydobú, távdobó orsóval mutatta be a módszert. A Matrix úszója kisebb, amihez egyrészt könnyebb felszerelés is elegendő (mondjuk egy klasszikus pellet waggler bot), másrészt valószínűleg gyakoribb dobásokat követel. A nyári, felmelegedett intenzív vizek módszere ez.


Sonubaits szúnyoglárvás/hallisztes termékcsalád


A finomszerelékes peca két emblematikus csalija/íze kerül kombinálásra ebben a termékcsaládban. A dolog annyira nyilvánvaló, hogy eddig maximum technológiai nehézségek, semmint az ötlet hiánya okozhatta, hogy nem volt ilyen ízkombináció a palettán. Sanya barátom évekkel ezelőtt beszámolt arról, hogy szúnyoglárvás bojlival kísérletezett. A Sonubaitsnél mostanság jutottak idáig. Van belőle minden, amit a cég ebben a szegmensben gyárt: etetőanyagok. etetőpelletek, aroma, paszta, horogpelletek, oozing bojli, szóval minden rendű és rangú izé. A hallisztes alap miatt sokan inkább methodos csalinak gondolják, de én bizony nem hagynám figyelmen kívül dévéres etetőanyag-keverékek alkotóelemeként, akár alapjaként sem. Meglátjuk.

A gyártó honlapján: Sonubaits Bloodworm

MAP ACS P3000 és ACS P4000 orsók


A szigetországbeli pecásoknál nemcsak az úszós módszereknél (ahol ez ugyebár elég kézenfekvő…), de a feederes horgászatnál is inkább az egybotos peca dívik. (Intenzív vizeken én is így horgászom, csak a Dunán szoktam két bottal nyomni, amíg a körülmények megengedik.) Ennek megfelelően az alap-orsók is inkább sima elsőfékesek, nem pedig nyeletősök, ahogy ez nálunk, a kétbotos peca mellett gyakoribb. Többé kevésbé minden cégnek megvannak hát azok, a jellemzően 30-as és 40-es kategóriájú, viszonylag nagy dobátmérőjű és sekély dobú orsói, melyeket az úszós és/vagy feederes horgászathoz ajánlanak. A nélkül, hogy ezek többsége a kezemben lett volna, én azt feltételezem, hogy az azonos árkategóriájú kurblik nagyjából ugyanazt tudják, így bátran ajánlom, hogy mindenki saját elkötelezettsége vagy szimpátiája szerint válasszon ezek közül. A MAP orsóinak specialitása (amivel a többiek valóban nem rendelkeznek) az ACS zsinórklip. Ennek olyan a geometriai kialakítása, ami lehetővé teszi, hogy dobásnál a zsinór a klipben maradjon, de fárasztás során – mivel ilyenkor a madzag a zsinórvezető felé halad – a kiakasztás helyét elérve automatikusan távozzon onnan. Csak legyen jelölve a hely, hogy később visszataláljunk oda.

A gyártó weboldalán: MAP ACS P3000 & ACS P4000 reels

Tubertini serie 861 horgok


A Tubertini serie 808-as horgát az angoloknál egyszerűen csak legendának hívják. Akik itthoni ismerőseim közül használták – jellemzően úszós módszerekhez – kivétel nélkül dicsérte. Nagyon. Csináltak most egy másik sorozatot, ami szintén népszerű horogformát mintáz, s hasonlóképp népszerű módszer kedvelőit célozza meg. A fűzött csalis, finomszerelékes módszerekhez ajánlott, füles, széles öblű, szakáll nélküli horog a 861-es. Szurkolok neki, hogy egyszer „ő” is legenda lehessen. Nekünk sem lenne rossz egy igazán jó horog.


A gyártó weboldalán: Tubertini serie 861 hook


A képek innen valók: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések