Suttogva


Most valami nagyon furcsát akarok mondani. Még az is lehet, hogy nincs értelme, de néha még én is tévedhetek… J

Itt van előttem a vadonatúj éves dunai területi engedélyem. Nagy volt az öröm, amikor megvettem. 16.000 Ft-ba került és ezért a pénzért a korábbi felosztás szerinti három szakaszon horgászhatok. A 1708-1630 folyamkilométer között a múlt évben még az Óbuda HTSz által kezelt rész, a Pilismaróti öböl és a fővárosi szakasz egyaránt ott van. Aki tavaly megvette mindhárom területi engedélyt, 40.000 Ft-ot kellett fizetnie értük (én csak kettőben voltam érdekelt, de az is több volt, mint 30). 40 versus 16. A benzin ára nem csökkent ennyit egy év alatt, sőt, igazából semmié sem. Mondjuk együtt: HURRÁ!

Az azért eszembe jutott, hogy dunai pecásként mit tartanék eredménynek. Már úgy értem, hogy egy „most már minden víz a miénk, horgászoké” szisztéma eredményének. Elsősorban azt, ha a vízterület felügyelete megerősödne. Sokkal több halőri jelenlét, érdemi intézkedések a tolvajok ellen. Több ember, több technika. Ehhez pedig több pénz kell. Várnék még sok mindent, pl. tényleges szakmai érdekképviseletet számos esetben, mondjuk a vízpartot érintő jelentősebb munkáknál; együttműködést más hatóságokkal; tudományos igényességű vizsgálatokat a problémák feltárásában és a megoldások keresésében; egyáltalán szakértelmet a vízkezelésben; fajspecifikus telepítéseket, meg ilyenek. Ezekhez megint csak pénz kell, meg pénz.

Nem tudom, hogy a vízkezelő bevételeiben a területi engedélyekért beszedett összeg mekkora részt képvisel. Ha ez nem jelentős, hát lelkük rajta. Ha fontos ez a bevétel, nos, akkor ez azért egy kicsit furcsa. Tudom, egy ilyen döntés nem egyszerű. Azok számára, akik korábban csak az egyik szakaszra váltottak engedélyt (és a többség nyilván ilyen), minden további emelés drágulást jelent. Nyilván ezért az összbevétel csökkenése sem olyan mértékű, mint az elsőre látszik. Szóval csak nagyon halkan, szinte suttogva jegyzem meg: Szívesen fizettem volna pár ezressel többet, ha tudnám, hogy az így beszedett milliós többlet megfelelő célokat szolgál. Az nekem többet ért volna, mint az így megspórolt pénz.

Megjegyzések

  1. Helló :-)

    Én ehhez annyit fûznék hozzá a magam szkeptikus módján, hogy inkább kerüljön ennyibe, mint 40000-be, és tudva tudom, úgysem változna semmi érdemben az ôrzés és egyéb tekintetben. Hangsúlyozom, ez az én külöbejáratú, erôsen szubjektív véleményem.

    üdv rapa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rapa!
      A 40.000-et magam sem gondolom reálisnak, a plusz párezer a 16.000-hez képest hangzott el. A szkepszisedet megértem, én sem vagyok optimista a jövőt illetően.
      Üdv, CM

      Törlés
  2. Pénz valószínűleg volt (lett volna) eddig is bőven, csak nem feltétlenül a megfelelő helyekre csordogált.

    VálaszTörlés
  3. Miklós :)
    ha nem jól tudom ;) majd valaki kijavít, de...
    az új szabályozás /emlékeim szerint/ meghatározza a vízterület függvényében a megfelelő számú halőri jelenlétet...
    és e mellett a haszonbérleti szerződés meghatározza azt is, hogy mennyi és milyen kötelmeket kell viselni és teljesíteni a jelenlegi vízkezelőnek, amibe a halak védelme-őrzése, valamint a nagyközönség által elvárható /turisztikai/ előre tekintő fejlesztések is szerepelnek /többek között/...

    VálaszTörlés
  4. Felső Szigetközben változás állt be, megszaporodott az ellenőrzés ami a komáromi vizirendészet járőreinek köszönhető. Én is fizetnék akár kétszer többet is a területi jegyért (idén 15.000), ha tudnám hogy tényleg vége a halászatnak (ami nem igaz mert a megyei vizkezelő már árusitja a halászjegyeket), valamint jobban sűrűsödne az ellenőrzés és nem csak a rendőrök részéről, valamint ha nem olyan ellenőr lenne aki azelőtt 6-7 bottal csukázgatott egyszerre...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések