A doboz


Szerintetek melyik az orsó legfontosabb alkatrésze? A tányérkerék? A csiga? A tengely? Valamelyik csapágy? A csésze? A ház? A fékrendszer? Nem kérem: A doboz!

Az utóbbi hónapokban számos horgászeszközt vásároltam, s ennek fedezetét túlnyomó részt régebbi cuccaim eladásából teremtettem elő. Orsóim közül is megváltam vagy öt darabtól, helyükbe kettő új került. A kurblik eladásakor visszatérő kérdés volt, hogy megvan-e az orsó doboza? Volt aki csak sajnálkozott a doboz hiányán, de volt olyan is, aki határozottan kijelentette: Ha nincs doboz, nincs üzlet! Volt, aki azt találta mondani, hogy doboz nélkül 20%-kal kevesebbet ér a tekerő. A kedvencem az a srác volt, aki azt mondta, hogy megveszi az orsót, ha tud venni valakitől dobozt hozzá. Hogy mi van?! Dögöljek meg, ha értem!

Mindenkitől, aki a dobozról érdeklődött tőlem, megkérdeztem, hogy miért van szüksége rá. Esküszöm, hogy nem kaptam értelmes választ. Egyetlen dolgot tudok elképzelni, azt, hogy valaki nem használati tárgyként, hanem gyűjtemény darabjaként vásárol orsót és egy gyűjteményben csak a dobozával együtt ér valamit a klasszikus tekerő. A többi gyűjtő biztos kinézi azt, aki doboz nélkül gyűjt. Stimmel, értem. De aki horgászni szeretne vele, annak minek?

Néhány tipikus válasz, amit a témában kaptam:

A dobozon van a robbantott ábra. Valóban, bár az internet korában, ha valamiről létezik ilyen, azt azért pár perc kemény munkával csak elő lehet kotorni a világháló valami poros zugából.

A garanciát csak úgy lehet érvényesíteni, ha megvan a doboz. Ha egyszer valakinek ezt mondta egy kereskedő vagy egy forgalmazó, az ügyes ötlet. Én például jót nevetnék rajta. De nincs az a hatóság, amit a nyakába ne küldenék, ha ezt a baromságot komolyan el akarná adni nekem.

Az összes orsómnak megvan a doboza. Hát ez szép. Tényleg. És nem is tudnék vele vitatkozni. De mindenki így csinálja? Miért?

Ha megvan a doboz, az azt mutatja, hogy a gazdája gondosan bánt vele. Muhaha. Tudnék mutatni néhány "dobozos" orsót az ismeretségi körömből. Senki ne vegye meg őket!

Kell a doboz! Csak! Ez volt tulajdonképpen a legalaposabb érv, ezzel tényleg nem tudok vitába szállni. Érteni nem értem, de nem tudok felhozni ellene semmit…

Az a helyzet, hogy nagyon sok orsó megfordul a kezeim között, most is van majd’ húsz a szekrényemben. Az összesnek a dobozát kidobtam. Csak a legutolsó szerzeményé van még meg. Véletlenül. Nincs arra kapacitásom, hogy egy polcnyi göngyöleget őrizgessek. Hülyeséget csinálok, mi? Valaki könyörüljön meg rajtam és magyarázza el nekem, hogy mire jó az orsó doboza?! Nagyon kérem…

Megjegyzések

  1. Szia! Én tudom, hogy miért kell a doboz. Én egy időben a szekrény tetején két nagy kartondobozban gyűjtöttem az orsóim dobozait. Kb. 20 db. volt. De hogy miért kell? Mert doboz nélkül nem lehet eladni. Egyszerűen kell a vevőnek. :-)

    VálaszTörlés
  2. A doboz státuszszimbólum.
    A dobozba szûkös körülmények között be lehet költözni.
    Tengeri malacot lehet benne szállítani.
    Doboz nélkül félkarú óriás a nemzet.
    Aratáskor elemózsiás zacskóként üzemel.

    "Háromba vágtad édes jó Lajosom?
    - Nem. Négy egyforma darabba vágtam. Talán nem jól tettem?
    De, jól tetted. Te mindig tudtad, mit, hogyan kell csinálni"
    :-)

    VálaszTörlés
  3. Gondolj bele: ha ilyen értékes a doboz, kár kidobni. Nyilván külön el kell adni - csak a dobozt :)

    VálaszTörlés
  4. Kell a doboz. Miért is? Ha van pótdob, abban leledzik. Többnyire elfeledem, hogy van még pótdobom az orsóhoz. Akkor jut eszembe a doboz. Kicsit olyan, ha dobozban adod el a használt orsót, hogy hisz a horgász megkímélte az orsót, mert később el akarta azt még jó állapotban adni, ezért tartotta meg a dobozt. Ezért fontos a doboz! S ha torony épül belőle otthon, az se baj, mert megvan a doboz!
    Mekkora hülyeség...Dobozfétis..:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne érts félre, nem bántani szeretnék senkit. Csak nem értem. Úgy tűnik, ha használt orsót akarok eladni, a potenciális vevők kb. 40 %-a olyan dolgot akar tőlem, amit én nem tudok adni: a dobozt. Az értetlenségem abból fakad, hogy nincs semmi olyan, értelmes magyarázat, ami indokolná ennek szükségességét. Világos amit írsz, te így szoktad. Stimmel. Én meg másként. A tekerőket orsótartó táskában tartom otthon. Tisztán, négyesével pakolom el őket ezekbe a táskákba, ahol a hozzájuk tartozó pótdobok is elférnek. Használat közben is vigyázok a cuccaimra. Minden elromlik egyszer, de amit a motyó épségéért meg lehet tenni, azt én megteszem.
      Ha nincs az orsónak doboza, akkor nincs hova tenni? Egy normális műszaki állapotú orsót azért nem vesz meg valaki, korrekt áron, mert nincs meg a doboza? Én ezt nem értem, ezért született ez a poszt. De tudom, különbözőek vagyunk. Ennyi :-)

      Törlés
    2. Számomra is érthetetlen, miért ragaszkodnak ennyire a dobozhoz. Talán egy régi beidegződés? Nem tudom.
      ;)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések