Angol cuccok 17.


Előketartó, két feddeerkosár, speciális feeder-adapter, egy nyeletőfékes orsó, horog, remek botok és egy szokatlan értékesítési koncepció. Ez a mai menü. Szerintem egész érdekes. Az angol piacra készültek, de többségük itthon is elérhető. Némelyik egész ötletesnek és jól használhatónak tűnik.

Frenzee Hook-Up előketartó


Egy igazán jól, sokoldalúan használható instrumentum. Rengeteg (a leírás szerint több mint 100) előke tárolására alkalmas. 4, 6 és 12 inch (1 inch 2,54 centiméter) hosszú előkéknek kiképzett műanyag „tüskék” vannak benne. Strapabíró anyag, a rajta lévő kapcsokkal vízzáró módon csukódik. Sok ehhez hasonló előketartó van a piacon (nekem a Prestontól és a Gurutól vannak ilyenek), de első ránézésre ez az egyik legfigyelemreméltóbb darab. Az efféle tartók igénylik, hogy azt, hogy a bennük tárolt előkék pontosan azonos hosszúságúak legyenek, különösen a nyúlásmentes fonott madzagból készültek. Nem ördöngösség ez, elég hozzá egy léc és két szög. És némi gyakorlat.

a cég weboldalán: Frenzee Hook-Up 

Matrix Bell feederkosarakNemrég még egy másik gyártó távdobó feederkosarán örvendeztem, most pedig itt van a Matrix újdonsága. A Bell (Harang) elnevezés nyilvánvalóan a formára utal. Két méretben, méretenként két-két tömegben kapható. A forma és a repülés során előre eső súlyozás kitűnő távoli és pontos dobásokhoz, a bevontatás során sem fog kóvályogni. A rögzítési pontba épített a forgókapocs véd a zsinórcsavarodástól. Alkalmas etetőanyag, illetve minimális lezáró etetőkaja mellett szemes anyag bejuttatására. A testén lévő furatok a tartalom gyorsabb kioldódásában segítenek, bár ezzel együtt elég zártnak tűnik a kosár. Rövid vagy közepes távú hétköznapi pecához a megszokott drótos kosaraimnál nem ígér sokkal többet (sőt), de a távoli és pontos dobásokhoz hasznos lehet. Persze az sem mindegy, mennyibe fog kerülni.

a cég weboldalán: Matrix Bell Feeders

Preston Innovations KKM-B barbless horgokKifejezetten a hajszálelőkés csalizási módhoz ajánlott horogtípus. Formáját tekintve a sikeres PR36-ossal megegyező, de attól eltérő, némileg erősebb anyagból (rá is fért…). A speciális teflonos felület tartósabb élet és csillogásmentességet ad. Alkalmas feederes-, matchbotos- és rakósbotos horgászatra egyaránt. 20-astól 10-es méretig kapható.

a cég weboldalán: Preston Innovations KKM-B Hooks

Shimano Baitrunner D orsók


Nem speciálisan angol, régóta a piacon van, ezzel némileg kilóg a sorból. Viszont az egyik olyan cucc, amit régóta szeretnék. Semmi különöset nem tud ez az orsó, ha csak azt nem, hogy pont olyan, amilyennek szerintem egy ideális dunai feederező orsónak lennie kell. Elsőfékes, én ezt szeretem jobban. Nyeletőfékes, ezt remekül tudom használni a dunai kétbotos pecák során. Nem egy csapágybajnok (3+1 van benne), de ennyi még épp elég. Masszív szerkezet, erős, strapabíró. Vízálló elsőfék. A méretsor: 4000, 6000, 8000, 12000. A négyezres kicsit kicsi, de a két közepes méret megfelelő lenne nekem. Félkilós tömegükkel nem könnyű játékszerek, de itt nem is ez a cél. A mostani dunai orsóim utódja lesz ez a típus. Kicsit még várnom kell vele, mert megkérik az árát, de ami késik, ugye… (Érdekes, számos angol horgászceleb folyóvízi felszerelésén régi Baitrunner Aerok láthatók. Azok hátsófékesek, de szintén remek kurblik.)

a cég weboldalán: Shimano Baitrunner D Reels

Maver C-lock feeder adapter


Érdekes és egyszerű kis eszközről van szó. Egy speciálisan hajlított műanyag cső, melyen egy karabiner van, ebbe akasztható kosár vagy ólom. Mit tud? Amikor a főzsinór nincs terhelés alatt, az simán keresztülfut az adapteren. Ha azonban megfeszítjük azt, úgy az adapter nem fog csúszni a zsinóron. És ez mire jó? Sokszor megtapasztalhattátok már, hogy a hal fárasztása során a csúszóra szerelt tömeg, legyen az kosár vagy ólom visszacsúszik a forgókapocsig/előkéig. Akár ezért, akár a halhoz viszonylag közel való himbálózó tömeg miatt a puhább szájú halak le is szakadhatnak a horogról. Ez a kis bigyó azzal, hogy nem engedi a kosarat/ólmot visszacsúszni az előkéig (feltételezve, hogy a fárasztás közben a zsinór végig feszes marad), képes ezt megakadályozni. Kb. ennyi.

a cég weboldalán: Maver C-Loc Feeder Link

Cadence Fishing koncepció


Nem tudok sokat a cégről, csupán annyit, amennyit a weboldalukon el tudtam olvasni. Nem gondolom, hogy ez a kezdeményezés fenekestől felforgatná a horgászcikk-kereskedelmet (ezt számos ok miatt sem hiszem). A dolog egyes elemei nem újak (ezeket külön-külön megtalálhatjuk máshol), így a pecával kapcsolatban azonban mégis érdekes elképzelés, egy kis figyelmet mindenképp megérdemel. Miről van szó? Alapvetően két dologról. Az egyik az, hogy az internet segítségével közvetlen kapcsolatot teremtenek a gyártó és a vásárló között, gyakorlatilag a teljes kereskedelmi láncot kikapcsolva. Ezzel a végfelhasználó számára egy kedvezőbb ár garantálható. A másik pedig, hogy a bevételek egy részét visszaforgatják a horgászközösség számára, a gyerekek horgászatának támogatásával. Meghatározott összegű rendelés felett a cég vállalja, hogy valamely segítő partnerén keresztül egy horgászbotot juttat el egy gyermekhez. A reklámokat is más módon intézik: Egyfajta támogatói programot hirdettek meg. Aki a cég weboldalán, a közösségi médiában vagy az internet egyéb felületein a céget promótálja, bizonyos kedvezményekben részesülhet a vásárlás során.

A kínálat csupán néhány, de jó minőségű, közepes árfekvésű botra és orsóra korlátozódik. Hogy a dolog fejlődik-e, nem tudom. De a koncepció elemei, akár külön-külön is, talán megfontolásra érdemesek.

a cég weboldala: Cadence Fishing

Drennan Method BombNa, megint egy kosár… A Drennan is piacra dobott egy ötvözetből készült, öntött kosártípust. Itt nincs külön rögzített ólom, a kosár tömegét annak anyaga adja. Kicsit hasonlít a Guru Hybrid feederére, de ehhez nem is ajánlanak töltőformát, itt a matériát kézzel gyúrjuk rá a kimélyített oldalra. A testen kialakított rések segítenek a rágyúrt anyag megtartásában és annak oldódásában is. Mint ezek az öntött kosarak általában, nagyon jól és pontosan dobható, amit a súly előre koncentrálásával is segítenek. Négyféle méretben, a méret növekedésével együtt növekvő tömeggel (25-45 gramm között) kapható. Minden kosárhoz kapunk egy Method Connector nevű kis műanyag bizbaszt, ami épp beleillik a kosár furatába és a könnyű előkecsere lehetőségét biztosítja.

a cég weboldalán: Drennan Method Bomb

TriCast Trilogy Long Range feederbotok


A végére egy három feederbotból álló sorozat a TriCasttól, melyet a tavalyi évben dobott piacra a cég. A 12, 13 és 14 láb hosszú botok kifejezetten távdobásra ajánlottak (a leghosszabb pálcával 100 méter feletti távolságok érhetők el), mégis eltérnek attól, amit mi általában messzehordó botoknak gondolunk. Ezek ugyanis kifejezetten lágy, rugalmas felső és középső résszel készülnek, az alsó rész marad csak erős, feszes. Ez az akció finom kapásérzékelést biztosít és kiváló fárasztási tulajdonságokkal rendelkezik. Hasonlatosnak tűnnek a korábban bemutatott Sphere Braid Special feederhez, bár ezek a pálcák annál robusztusabbak (ezt csak néhány videóból gondolom, a kezemben még egyik sem volt...). Kiváló dévérező botok, a lágyabb fölső rész miatt fonott főzsinórral is, de nem vallanak szégyent nagytestű pontyok vagy folyóvízi halak ellen sem. A TriCast hagyományosan kitűnő blankjain ez esetben amerikai szerelvények vannak. Kétszáz font körüli árukkal nem számítanak olcsó mulatságnak. De a TriCast név hallatán azt is tudhatjuk, hogy valódi minőséget kapunk a pénzünkért.

update: A Guru Facebook-oldalán olyasmit mutogatnak, ami náluk - eddig - nem volt. Gondolom hamarosan további részletek is napvilágot látnak majd. Én kíváncsi vagyok rá... Katt a képre:

Ez bizony egy botnak tűnik. Vagy többnek...

A képek innen valók: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12

Megjegyzések

 1. Szia Miki! Én Németországból rendeltem két 4000D Baitrunnert. Akkor az Angel Domäne-én 98 ojróért volt egy darab. Sztem a mostani 107 eurós ár nagyon nem fog ingadozni. Itthon 48 ezerért láttam akkor, üzletben meg 50 körül. Én ajánlani tudom a német oldalakat.

  Üdv.:
  Józsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, ha eljön az ideje, ránézek a német oldalakra is!

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések