Mennyi?


Ahogy látom, a dunai fenekezős, békéshalas pecát alapvetően kétféle megközelítésben űzik a horgászok. Az egyik módszer erős felszereléssel, markáns méretű, sokszor aromás csalival, nagy horoggal, gyakran etetőanyag nélkül, csak ólommal operál. Én a – nevezzük így – finomszerelékes vonalat viszem, ami persze a körülmények okán sokszor nem is annyira finom, de a rugalmas bot, a viszonylag vékony horogelőke, a kis horog és az etetőanyag használata még húzós vízen is jellemző. Ez utóbbi fajta peca tapasztalatom szerint sokkal több fogott halat produkál, az egyedsúly azonban átlagosan kisebb, mint a hagyományos módon horgászóknál. És még egy fontos különbség: drágább. Mit jelen ez a gyakorlatban? Számoljunk!


Sokszor nem is olyan finom...

Jön az apraja is

Először is ki kell váltani a zsugát. Én leggyakrabban a Duna fővárosi szakaszán horgászom manapság. Ide 15.000 Ft-ba kerül az éves engedély. A szezonban mondjuk 15-ször horgászom itt, így egy pecára 1.000 Ft jut ebből. Ha napijeggyel kell megoldani a dolgot, az 1.500 Ft-ba kerül.

Aztán oda kell jutni a horgászhelyhez. A legtöbbet látogatott horgászhelyem 15 kilométerre van a lakásunktól, oda-vissza az annyi, mint 30 km. Ennek költsége nagyjából 800 Ft körül van. Eddig mindegy, hogy milyen módon horgászom, az esetleges különbségek most kezdődnek.

A csonti az alap 

Etetőanyag, csalik. Egy félnapos őszi feederes pecához 2 kilónyi etetőanyagot, egy kilónyi földet, egy kilónyi magmixet használok el. Kell hozzá még egy flakon valamilyen aroma, és persze legalább egy félliternyi csonti. Az etetőanyag 800 Ft, a föld 250, a magmix 500 Ft körül. A fél liter csonti 700 Ft, a legnehezebb ügy az aroma, amiből sokféle van, 400 körül van az alja 1.000 nagyjából a teteje, számoljunk, mondjuk 800 Ft-tal. Vigyünk még gilisztát, 400 Ft. Ez összesen 3.450 Ft.

Kell bele a szemes anyag. Bármi, de kell

Aztán ott van a Duna, ami kikövetel magának még további dolgokat. Kisebb méretű, 14-8 közötti horgokat használok. Élezni nem nagyon lehet őket, ha kicsorbul, kuka. Szakad is a cucc, néha sokszor. Egy jó nap 4-5 előke fogy el, egy rossz napon másfél tucat. Etetőkosarat nem hagyok bent sokat, de rossz szériák vannak. Eltelik két horgászat úgy, hogy nem szakad be egy sem, aztán a következő alkalommal három is odavész. Egy horog 20-40 Ft, az előkék madzagja általában a drágábbak közül való. Egy kisebb méretű kosár 250-300 Ft, egy nagyobb típus 500-600 Ft, a manapság divatossá váló „barbelcompetitionrivermittudomén” darabok pedig már négyszámjegyűek. Szerintem nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, hogy egy horgászat alatt átlagban 800-1.000 Ft-ot elvesz a folyó.

Ha csorbul, ez kuka

Nem olcsó

Eszem is, iszom is, de ezt horgászat nélkül is megteszem, szóval erre most nem számolok fel semmit. Kassza! A fentiek alapján arra jutottam, hogy 6.250 Ft-ba fáj egy átlagos dunai pecám.

Lehet ez olcsóbb? Persze. Aki tömegközlekedik (településen belül, meglévő bérlettel), aki bringával megy, az nyilván spórol. Az általam használt etetőanyag nem drága, de van olcsóbb. A földet sem kell feltétlen zacskóban megvenni, a magokat akár otthon is el lehet készíteni. A csontin és az aromán nem nagyon lehet spórolni, bár ez utóbbi a különböző cukrászati és hasonló cuccokkal talán kiváltható. Van olyan ismerős, aki az etetőkosarat is maga csinálja. Mindent figyelembe véve a költségek nagyjából 2.500-3.000 Ft-ig csökkenthetők, ennél kevesebbe ez a finomszerelékes peca nem fog kerülni alkalmanként.

Sok? A válasz nyilván az adott embertől, annak aktuális élethelyzetétől függ, így e kérdésre nem tudok mások helyett válaszolni. Döntsön mindenki maga.

Az ilyen pillanatokban persze senki nem számolgat...:

...előtte és utána igen

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések