Angol cuccok 10.


Az biztos, hogy a Brexit valamilyen hatással lesz majd a finomszerelékes horgászcikkek piacára, hiszen az ebben egyik meghatározó szereplő épp Nagy-Britannia. Hogy milyen, még nem tudni, de ami késik, az nem múlik. Én azt hittem, hogy a bejelentést követően meghasal annyira a font, ami meghozza a kedvet a kinti webshopokban való vásárlásra. Nos, ez elmaradt. Sebaj, nézelődni azért lehet…

GURU Method Feeder Clip


Ezen a helyen már több alkalommal leírtam, hogy a method feederkosár, mint olyan kész van, annak további fejlesztése nem szükséges és nem is lehetséges. Ehhez képest az egyes gyártók újabb és újabb ötletekkel állnak elő. Ünnepélyesen kijelentem hát, hogy soha többé nem mondok ilyet. De legalább megpróbálom…


A GURU method feederkosara igen népszerű cucc, nem mellesleg jó is. A legtöbb konkurenssel szemben ezen a kosáron egy kis tálcaszerű rész van kiképezve, amire a fűzött horogcsalit ráhelyezve az a legjobb pozícióban van. A bedobáskor legalábbis. A süllyedő csali esetén az etetőanyag „leolvadása” után is megmaradhat ez a jó pozíció. Nem így a lebegő csalik, melyek, ha kiszabadulnak a kaja börtönéből, nem pont a kosár közepe felett maradnak. Ez volt eddig. A GURU új kütyüje egy, a method feederkosaruk kis csalitartó tálcájára rögzíthető ívelt műanyag lap, melyen egy puhább gumi klip van kialakítva. Ha a rövid horogelőke zsinórját belepattintjuk a gumi klipbe, a lebegő csali helyzete tökéletes lesz, pont ott kelleti magát az etetőanyag kupac közepe felett. A lágyabb gumiból a zsinór a kapást követően bizonyosan kiszabadul, így a fárasztás során gondot nem okoz. Tádámm!

a gyártó weboldalán: Guru Method Feeder Clip

MAP Quick Change feederkosarak


Ez nem csak egy feederkosár, ez egy egész rendszer! Tényleg. Az ötlet egyszerű, egyes elemeit tekintve más gyártóknál is találkozunk hasonlóval. A MAP azonban elég következetesen, sokféle kosártípust bevont a dologba. Így létezik Quick Change Method, Pellet, Open End (zárt palástú, a két végén nyitott) és Cage (rácsos) feederkosár. Van egy műanyag tengely, melyet a zsinórra fűzünk. Ezen a tengelyen a kosarak különböző teste a speciális kialakítás miatt cserélhető. A kosár testét a tengelyről le tudjuk húzni és a hátoldalon található keskeny vájaton keresztül le is tudjuk venni a zsinórról. Az eredmény? A szerelék megbontása nélkül tudunk különböző típusú kosarakat is használni. Megjegyzem, a MAP kosarai viszonylag kisméretűek, inkább a közeli, finomabb horgászat kellékei.


a gyártó weboldalán: MAP Quick Change Feeders

DRENNAN csavarodásmentes csúzli


A Drennan gombócos csúzlijai (Softfeed Groundbait Catys) a legnépszerűbbek közé tartoznak itthon a finomszerelékes körökben, ám a szemes csalik bejuttatására is több, remek eszközt ajánl a cég. Az egyiket ezek közül egy ideje használom. A Revolution Tangle Free csúzli négy különböző erősségben kapható, melyek eltérő méretű szemes csalik (csonti, báb, kukorica, pelletek stb.) bejuttatására és különböző távolságok elérésére alkalmasak. A keret és a kosár egyaránt e célra megfelelő kialakítású, a gumi speciális rögzítése pedig minimálisra csökkenti a csúzlik örök problémáját: a gumi csavarodását. Azoknál a módszereknél, ahol a csúzli használata folyamatos (pl. pellet waggler), különösen fontos, hogy ne gubancolódjon össze a kezünkben a cucc. No meg egyébként is. Praktikus, jól megcsinált eszköz, tényleg.

a gyártó weboldalán: Drennan Revolution Tangle Free Caty

MATRIX Horizon 6000 orsó


A legtöbb márka megjelent a maga távdobó feederorsójával, mely – a megfelelő bottal és dobótechnikával – alkalmas a 100 méter körüli táv elérésére. Ez a Matrix ilyen kurblija. Nagy átmérőjű és magas dob, a mérethez képest nem lassú (4,6:1) áttétel, így együtt közel egy méter zsinórbehúzás a kar egy fordulatára. Kompozit műanyag ház, fém dobok, lassított dobemelés, két zsinórklipsz (egy ezüst és egy kék, hogy össze ne keverd), finoman állítható elsőfék. Az ilyen orsók nem gyerekjátékok, ez sem az a fél kilót meghaladó tömegével, de úgyis 3,9-4,2-4,5 méteres, masszív feederbotokra kerül, szóval ez nem gond. Én már megvettem a magam ilyesféle orsóit, lekerültem hát a potenciális vásárlók listájáról. Aki még előtte van a dolognak, vethet erre is egy pillantást…

a gyártó weboldalán: Matrix Horizon 6000 Reel

BAG’EM pellet olaj


Az angolok a pelletek horogcsaliként vagy etetőanyagként való használatában jócskán előttünk járnak. Ez nyilván összefügg azzal, hogy ellentétben a magyarországi gyakorlattal, ahol a tógazdasági haltáplálék gabona-alapú, náluk ez a kezdetek óta pelletekkel történik. Számos tavukon kizárólag pelletekkel lehet etetni, adott esetben csak azzal, amit a tógazda biztosít e célra. Ilyen körülmények között a pelletek aromázása, színezése komoly jelentőséggel bírhat. A Pellet Oil egy halas jellegű olaj, mely akár az etető-, akár a horogpelletek kezelésére használható. A száraz pellet komoly mennyiséget felszív belőle, amit a vízbe érkezéskor ki is enged majd magából. A lebegő szemeket süllyedővé teszi, a beszivárgó olaj növeli a pelletszemek tömegét, melyek így messzebbre lőhetők a csúzlival. PVA-barát, alkalmas másféle szemes csalik, bojlik vagy etetőanyagok kezelésére is. Szárazabb, natúr vagy kevéssé olajos pelletek használatakor mi is kipróbálhatjuk.

a gyártó weboldalán: Bag'em Pellet Oil

DAIWA mobil száknyél


Nem egy hétköznapi cucc, kevés ilyen kerül majd be az országba. Inkább csak érdekességképpen mutatom meg. Egy teleszkópos rendszerű, kicsire (72 cm) összecsukható száknyél, egy vállpánttal kiegészítve. Eddig semmi extra. Akkor kezd el az egyszeri katalógusolvasó sápadozni, amikor megnézi, milyen hosszúságúra nyitható ki: 5,9 m!!! Nem semmi.  Városi pecához (kis halak, magas part) és LRF-hez (Light Rock Fishing – mondjuk könnyű, tengeri pergetés, sziklás partrészekről) ajánlják. Szép.

LRF pálya
a gyártó weboldalán: Daiwa Mobile Landing Net Handle

POLE COCTOR szolgáltatás


Ez nem egy termék, hanem egy szolgáltatás. Mégis úgy érzem, muszáj kicsit beszélni róla. Rakósbotok sérült/törött tagjainak javítását és sima topszetek Pulla kitté való átalakítását (a gumi oldalt való kivezetése, e célra szolgáló speciális instrumentum beépítésével) vállalják. Számos pontról (boltból) heti rendszerességgel begyűjtik a leadott tagokat és rövid határidővel a javított/átalakított darabokat visszaszállítják, de az egész postai úton is lebonyolítható. Megvan hozzá a speciális technológia, a szakértő emberek és a megfelelő anyagok. Nem olcsó, de nem kerül annyiba, mint egy új tag, illetve olyan botok is használhatóvá tehetők, melyekhez már nincs tagutánpótlás.


Nem tudom, de nekem itthon hiányzik valami. A horgászeszközök javítása nem önálló üzlet. Mindenki ismer valakit, vagy hallott már valakiről, aki ilyesmivel foglalkozik, de a netet/újságokat böngészve alig találni ezzel foglalkozó vállalkozást. Ha bemész egy boltba, ott talán tudnak egy ügyes kezű mestert, aki kicseréli a gyűrűt vagy elvégzi az orsó téli karbantartását. Esetleg egy csapágyat is kicserél. De kb. ennyi. Tudom, nagyon sok silány minőségű eszköz is van a piacon, melyek javítása/karbantartása nem éri meg a rá fordított költséget. De talán van annyi jobb, tartósabb, értékesebb cucc, melyre gazdáik szánnának pénzt, ha eltört benne egy alkatrész, vagy megroppant a blankja a középső tagon. S talán rakósbot is van már annyi, hogy eltartana egy-két valóban hozzáértő szakembert. Értitek, mire gondolok?

a szolgáltató weboldala: Pole Doctor

A képek innen valók: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések