Angol cuccok 19.


Nyáron piacoztunk utoljára, gondoltam itt az ideje ismét. Ez a mostani válogatás elég feeder-hangsúlyosra sikeredett, két termék van csupán, ami félig-meddig kilóg a sorból. Talán ettől, vagy a Drennan-filmecskében látható hangulatos képektől, de nagy kedvem támadt egy úsztatós pecára. Már csak pár hónapot kell várnom…

VMC Mystic Match X-Strong Specimen Barbless horgok


Feltűnő forma (hasonlóképp működik, mint a circle típusok: egyszer be, aztán nem jön ki többet…), teflon felületkezelés, brutálisan erős drót, enyhén befelé hajló fül. A széles mérettartomány (16-6) lehetővé teszi, hogy a legkülönbözőbb végszerelékekhez és csaliméretekhez használjuk. Hazai viszonyok közt leginkább a ponty lehet a célhal, de az angol újságok a márnázáshoz is ajánlják. Van belőle szakállas is, de engem a barbless változat jobban érdekel. Kevés olyan szakáll nélküli horog van, mely kisebb méretekben is kompromisszummentesen használható nagytestű halakhoz. Ez ilyennek tűnik.

a gyártó weboldalán: VMC Mystic Match X-Strong Specimen Barbless

Browning Jet feederkosarak



Manapság szezonja van a hosszúelőkés, messzedobós feederpecához alkalmas kosaraknak. Én is bemutattam már ilyeneket a Gurutól, a Matrixtól vagy a Frenzeetől. Na de! Itt van ez is. Kicsit más, de ettől érdekes. Kompakt, zárt test, súlyozás szimmetrikusan, a repülés irányában elől megy. A hengeres műanyag test külső palástján kiképzett apró mélyedések emlékeztetnek a golflabda felületkiképzésére, mely ott a légellenállás csökkentésében tölt be fontos szerepet. Itt sincs ez másképp, a cucc kitűnően repül. Elég zárt kosár, a matéria felül és alul tud távozni belőle. Amit beletömtél, azt le is viszi magával a fenékre, még mély vízben is. Amikor kitekerjük a végszereléket, egy pontban ürít. Sok pontos dobással egész csinos kajamennyiség vihető be vele. Két méret (mindkét esetben 3 cm-es belső átmérő, 2,5 vagy 4 centiméteres hossz), méretenként több különböző tömegben (20-80 gramm között). Ha egy jól és pontosan dobható, mély vízen a kaját a fenékig, snecik százain keresztül is biztosan leküldő kosarat szeretnél, nem kell tovább keresni.

a gyártó weboldalán a 2019-es katalógus: Browning termékkatalógus 2019 

Matrix Aquos Power száknyelek


A száknyelek a horgászfelszerelések hétköznapi hősei. Megbecsülés nulla, meló ezerrel. Költünk kicsit jobb botra, drágább orsóra, szuperebb zsinórra, a legújabb francos kosárra, de a száknyél a zsákban ma is ugyanaz, mint öt-hat- nyolc éve. Persze nem kell belőle kétévente újat venni, hosszú időre elég egy. Egy JÓ! Hogy milyen a jó száknyél? Legalább három méter, némelyeknek inkább négy. Erős, viszonylag könnyű, nem kell nagyon vékonynak lennie, de a túl vastag sem kényelmes. A tagok jól illeszkednek, a hőmérséklet változásával se gyógyulnak örökre össze. A menetes rész jó anyagból van és tisztességgel odaerősítették a nyél végére. Volt olyan, egyébként remek (és drága) darabom, amin fél év alatt teljesen elnyalódott a menet. Botrány! Nem viccelek. Az Aquos nyelek jónak, kellően erősnek tűnnek. 3 és 4 méteres hosszban kaphatók. Mint minden jó nyél, ezek sem olcsók, egy bot áráért vesztegetik őket. De csak egyszer kell megvenni…

a gyártó weboldalán: Matrix Aquos Landing Net Handle

Daiwa GS LTD orsók


Ebbe a kurbliba első látásra belezúgtam. De tényleg, mennyire jól néz már ki! Klasszikus dizájn (legendás Daiwa tekerőket idéz), mai technika, tökéletes párosítás. Két gyakori méret, erőt sugárzó áttétel (4,7:1 és 4,9:1), 4 csapágy. Kerek klipsz, a kedvenc felhajtható kar (nem kell állandóan azt a kis műanyag sz…rt tekergetni ki-be), fa fogantyú. Pontyos, masszív feederes, márnás motyók kitűnő darabja lehet. Semmi különös, csak egy szép és egyszerű, strapabíró elsőfékes orsó. Ennyi. Ennyi elég. Nem, sajnos nem lesz ilyenem, de akkor is jó ránézni!

a gyártó weboldalán: Daiwa GS LTD Reels

Preston Innovations C-Drome Power Method feederbotok


A method feederezés – a manapság legismertebb flat kosaras változata – elég finom peca tud lenni. Viszonylag vékony zsinór, kis horog és csali, rugalmas, finom bot. Ám vannak helyzetek, amikor ez nem elég. Egyre több olyan tavat találunk, ahol az évek alatt az állomány átlagos mérete alaposan megnőtt. 4-5-6 kilós pontyok adják a fogások zömét, de esély van 10+-os vagy 15+-os halakra is. Ide már csak akkor mehetünk egy medium bottal, ha van elég hely és idő fárasztani. Sokszor azonban nincs. Jobbról és balról egyaránt ülnek, keményen kell bánni a hallal, különben sokat fogunk a szomszédainkkal beszélgetni… Mit vigyünk hát magunkkal? Például egy olyan markánsabb feederbotot, mint amilyen a Preston C-Drome sorozatában kapható már egy ideje. A Power Method botok 3,3 és 3,6 méteres hosszban kaphatók. A 100 grammos dobósúly önmagában még nem mond sokat, ezt bármelyik heavy feeder tudja. A lényeg a kétrészes blank erejében és karakterisztikájában lehet, ami miatt a gyártó maga is azt mondja, ezt viheted a 10+-os pontyok ellen is bátran. Nagyon szeretem a kétrészes feederbotokat, mert a szállítás kényelmetlenségéért kitűnő akcióval fizetnek. Kipróbálásra ajánlott.

a gyártó weboldalán: C-Drome Power Method Feeder Rods

Berkley FireLine 8 Ultra fonott zsinór


Ez egy olyan madzag, ami egy-két hónapja már ott van a cuccaim között. Nem pergetek vele, a Dunán használom. Amikor a parti feederezés során beáll elém a márna és a terep ezt indokolja (akadós vagy valamilyen határozott törés jelent veszélyt a megfeszülő zsinórra) fonott horogelőkét teszek fel. Vékonyat, 0,10-est. Mert ez határozottan jobban bírja a gyűrődést, mint bármilyen vastag monofil. Nem mindegy azonban, milyen az a fonott! Egyre több kedvező árú és jó minőségű fonottat kapni a boltokban, ám ezek többsége a lágysága miatt alkalmatlan erre a célra. A 80-100 centiméter hosszú előkék, ha a madzagnak nincs egy kis tartása, könnyen gubancolódnak. A monofilok viszonylagos merevsége elegendő, a fonottak többsége viszont túl lágy. Olyan zsinór jó ehhez, amit valamivel impregnáltak. Éveken keresztül a Berkley FireLine Fused Micro előkezsinórja volt a megoldás, de ez valamiért kikopott az általam ismert hazai boltokból. Itt van viszont ez! Néhány pecán már túl vagyok vele, kitűnően vizsgázott. 150 méteres kiszerelésben kapni, ami azért nem kevés, egy szezonra is elég. Egyébként pedig eredeti céljára, pergetőzsinórnak sem utolsó. Én a sötétszürke Smoke változatot kedvelem, kapható még Crystal és Fluo Green színben.

a gyártó weboldalán: Berkley FireLine 8 Ultra Braid Line

Drennan Specialist Twin Tip Duo botok


11 és 12 láb hosszban, 1 ¼ és 1 ½ librás tesztgörbével jelentek meg ezek a pálcák. Kétrészes kivitelűek, az alsó részhez egy hagyományos avon és egy quiver fölső rész tartozik. A lágyabb botok feederes tagjához egy 2 unciás üveg és egy 3 unciás karbon spiccet adnak, az erősebbekhez 3 és 4 unciás karbont. Általában lenyűgöz a Drennan botok karakterisztikája és szeretem a twin tip pálcákat is, melyek itthon – valamiért – nem nyertek polgárjogot. Ez utóbbinak talán a feederes horgászat nyomasztó túlsúlya az oka, az avon fölső részt a legtöbben nem tudják (ki)használni. Pedig pont ez ezeknek a botoknak a legnagyobb előnye, hogy sokféle helyszínen, sokféle horgászatra alkalmasak. Feederezhetünk velük folyón és tavakon, úszózhatunk is ugyanott, de akár süllőzhetünk is kishallal vagy halszelettel csalizva. Nézzétek meg az alábbi promóciós filmecskét, biztos vagyok benne, hogy kedvet kaptok egy kis úsztatáshoz. Velem ez történt…


a gyártó weboldalán: Drennan Specialist Twin Tip Duo Rods

Korum Mega Band



Ezt még nyáron akartam megmutatni, de akkor valamiért lemaradt. Semmi különös, egy a horogra fűzhető gumigyűrű, amiből elég sok van már a piacon. Annyiban tér el a többi terméktől, hogy szélesebb a megszokottól, ami lehetővé teszi, hogy stabilan megtartson igen nagyméretű csalikat is. Horogra tehetünk a segítségével hagyományos, hengeres formájú pelleteket, de ahogy a képeken látszik, egy fél vekni kenyeret is. Segíthet a kreatívabb csalizásban, ami egyes esetekben az eredményesség kulcsa lehet. Nekem tetszik.

a gyártó weboldalán: Korum Mega Bands

A képek innen valók: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések