Csomók - a dupla Uni



A feederbotos horgászat során nincs szükség ezerféle csomó ismeretére, elegendő csupán néhányat használnunk ahhoz, hogy mindenféle felmerülő feladatot megoldjunk.


Fel kell tudnunk kötni a horgot (ehhez jó, ha legalább kétféle kötést ismerünk, egyet a lapkás horgokhoz, egyet pedig a fülesekhez, ha hajszálelőkén akarjuk a csalit felkínálni), többféle célra alkalmas lesz a hurok, kell egy csomó a forgókapocs felkötéséhez és össze kell tudnunk kötni kétféle madzagot (mondjuk a főzsinórhoz a dobóelőkét). Ez – ha jól számoltam – ötféle csomó.

Kezdjük az utolsóval, azaz a két zsinór összekötéséhez alkalmas boggal! Én erre a célra évtizedek óta az ún. dupla Uni csomót használom. Egyszerű, gyors és jól terhelhető, eddig egyetlen alkalommal sem hagyott cserben. Annyiszor kötöttem már, hogy becsukott szemmel is megy (könnyen mondja az ember, de egyszer kipróbálom…). Íme, ez az:


Mindenféle zsinór összeköthető így, monofil-monofillal, monofil-fonottal és két fonott madzag egyaránt. A monofilt érdemes a csomó szorosra húzása előtt megnedvesíteni (megnyálazni). Oldalanként 4-5 menetet kötni elegendő (én általában 5-5 tekerést csinálok), bár több helyen fonott zsinórhoz több menetet javasolnak. A csomó két felét véglegesen (erősen) csak akkor húzzuk meg, ha már egymás mellé kerültek. A felesleges kiálló zsinórdarabokat vágjuk vissza a lehető legrövidebbre, vigyázva, hogy magát a csomót meg ne sértsük.

Ha szeretnétek megnézni animálva is a kötés folyamatát, kattintsatok ide: Netknots.com - Double Uni Knot


A képek innen valók: 1 - 2

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések