Horgászeszközök biztosítása

Sokunk horgászszekrényében, garázsában, pincéjében, autójában, egyéb helyeken százezres, milliós értékek pihennek, horgászeszközök formájában. Arról gondolkodom kicsit hangosan, milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, ha biztosítani szeretnénk ezeket a cuccokat fizikai sérülésük vagy eltűnésük esetén. Bár magam ugyan biztosítással foglalkozom, de nem ezen a területen, így az általam leírtakat kéretik kellő óvatossággal kezelni! A legcélszerűbb az, ha a konkrét kérdésünket a szerződésünket kezelő biztosító képviselőjének vagy felkészült alkusznak, többes ügynöknek tesszük fel.

A horgászeszközöket legnagyobb mennyiségben otthonunkban (lakásunkban, pincénkben, padlásunkon, garázsunkban stb.) tároljuk, egy esetleges káresemény kapcsán itt károsodhat a legnagyobb érték. Az első tehát a lakásbiztosítás. A horgászfelszerelés sem más, mint bármely vagyontárgy (pl. a bútoraink, a televíziónk, a konyhai eszközök stb.) legfeljebb mások, például a biztosító kárrendezői sincsenek vele tisztában, mennyit is érnek. Néha mi magunk sem. Amikor meghatározzuk egy lakásbiztosításban a biztosítani kívánt ingóságok értékét (biztosítási összegét), ne feledkezzünk meg a horgászcuccokról. Egyszer, ha életünk párja épp mással foglalkozik, készítsünk rövid számvetést, mégis mekkora érték fekszik motyóinkban. Meglepő lesz, ígérem.

A lakásbiztosítások alapesetben tűz, robbanás és természeti elemi károkra térítenek, de a fedezet kiegészülhet betöréses lopással, rablással okozott károkra is. Fegyveres rabló ritkán követeli tőlünk kedvenc orsónkat, de betöréses lopás áldozatául annál gyakrabban eshetnek ilyen dolgok. Erről fontos tudni, hogy a biztosítók a betöréses lopás károk térítésének feltételeként bizonyos vagyonvédelmi előírásokat tehetnek. Egy garázs, egy külső bejárattal rendelkező vagy épp közös használatú pince jó eséllyel nem felel meg többszázezres vagy akár milliós értékek tárolására, ezt ne feledjük, amikor ide telepítjük a teljes arzenált. A szükséges vagyonvédelmi előírásokat a szerződés részletesen tartalmazza.

Horgászcucc lehet a kocsiban, akár állandó jelleggel is. Ha a járművel közlekedési baleset elszenvedői vagyunk (azaz más gépjármű a károkozó), az e baleset során a horgászeszközökben keletkezett sérülés ugyanolyan kár, mint az autónk, egyéb csomagjaink sérülése. A károkozó kötelező felelősségbiztosítója ezért ugyanúgy helytállni köteles. Ha mi voltunk a károkozók, vagy a gépjárművet természeti elemi kár, tűz érte, esetleg a kocsit feltörték és az eszközeinket így tulajdonították el, a casco biztosítás jöhet szóba. De csak akkor, ha az tartalmaz olyan elemet, mely a gépjárműben elhelyezett poggyászra vagy ilyen vagyontárgyakra is fedezetet nyújt. Fontos tudni, hogy poggyászként azt a horgászeszközt, amit vállalkozási céllal birtokoltunk (pl. horgászboltunkba visszük épp áruként) nem lehet biztosítani!

Ha valamilyen közforgalmú közlekedési eszközön utazunk, legyen az vonat, autóbusz, hajó vagy repülő, a szabályszerűen nálunk lévő vagy poggyászként feladott horgászeszközért a jármű üzemeltetője felel. Ha tehát a cuccunk az üzemeltetőnek felróható okból sérül vagy eltűnik, úgy a kárt tőle jogosultak vagyunk követelni.

Ha külföldre utazunk és rendelkezünk utasbiztosítással, annak poggyászbiztosítási eleme (ha ilyet tartalmaz) általában kiterjed a horgászfelszerelésre is. Ha bizonytalanok vagyunk ebben, akkor a biztosítás megkötésekor erre kérdezzünk rá. Az utasbiztosítások általában csak viszonylag alacsony, néhány tíz- vagy egy-két százezer forintos limitig fizetnek poggyászkárra. Ez a biztosítás fedezheti a természeti elemi károkat, a szállítás közbeni sérüléseket, betöréses lopást, rablást, de a használat közben felmerülő károkért (bedobtam, eltört a bot) nem fog helytállni.

Üdvözlendő, új dolog a magyar piacon, hogy megjelent már egy kifejezetten horgászeszközök biztosítására kitalált termék (Horgászbiztosítás). Az angol piacon legalább fél tucat szolgáltató ajánl speciálisan horgászbiztosítást, mely a horgászfelszerelés kárain túl, élet- és balesetbiztosítási és felelősségbiztosítási elemeket is tartalmaz. A mi első, hazai fecskénk ennyi mindent nem tud még, de a horgászfelszerelés bizonyos elemeinek károsodása esetén használható, akár otthon, akár szállítás közben vagy a vízparton. Fedezi a szokásos tűz, elemi kár, betöréses lopás és rablás kockázatokon túl a használat közben, véletlen, váratlan, balesetszerűen bekövetkező fizikai károsodásokat is.

Mindezek persze jól hangzanak, aztán megtörténik a baj és a kárrendezési eljárás nem csörgedezik olyan sima mederben, mint a szerződést ajánló mondatok. Érdemes tudni, hogy ez sok esetben nem a biztosítóknak általában tulajdonított attitűd miatt van így (van ilyen is persze), a károsult is komolyan meg tudja nehezíteni a saját dolgát. Csupán néhány tanács.

A kárrendező legtöbbször nem tudja (honnan tudná), hogy egy-egy felszerelési tárgyunk mennyit ér. De ha utána is néz – mert utána fog nézni, hisz ez a munkája – hogy mi mennyi, nem fog sokra menni azzal, hogy „egy darab horgászbot”, de a felvilágosultabbnak tűnő „egy darab feederbot” megjelölés sem mond sokkal többet. Tessék a lehető legpontosabb meghatározását adni a károsodott/eltűnt cuccnak. Míg az „egy feederbotnak” nincs ára, vagy éppen százféle lehet, addig egy Shimano Aerocast Medium Feedernek van. Elég magas.

Mindenről tessék megőrizni a blokkot, számlát! Ezzel lehet a legegyszerűbben igazolni nem csak a tulajdonunkat, de annak értékét is.

A lesajnálóan „aprócuccoknak” nevezett dolgok a legnagyobb pénznyelők. Egy botról, egy orsóról többé-kevésbé tudjuk mennyibe kerül, de ha egy doboznyi matchbotos aprócikk vagy egy oldaltáskányi wobbler értékét akarjuk akkurátusan kiszámolni, bizony seggre fogunk huppanni a meglepetéstől. Nagyjából ez a reakció várható egy kárrendezőtől is, ha leírjuk, hogy a kocsiból ellopott műcsalis táska szerintünk mennyit kóstál. Nincs mese, ha elhangzik a kérdés, hogy mégis mi a búbánat volt abban a táskában, amit mi most ennyiért akarunk „eladni” a biztosítónak, tudnunk kell válaszolni. Méghozzá elég meggyőző pontossággal.

Ha valamilyen különleges, akár kora, akár egyedisége miatt speciális értékkel bíró eszközünk van (pl. egy kézzel készített, egyedi megrendelésre készült angol csudahusáng, amit csak skót szoknyában lehet használni), azt egy lakásbiztosításban ugyanúgy egyedileg be lehet jelenteni, mint egy festményt vagy más képzőművészeti alkotást. Azt az egyedi értéket, amivel egy ilyen felszerelési tárgy rendelkezhet, csak így tudjuk viszontlátni egy esetleges kár esetén. Ellenkező esetben ez is csak „egy horgászbot” lesz.

Ha hivatalos feljelentést kell tennünk (betöréses lopás, rablás esetén mindig), akkor abban ugyanolyan pontosan kell/kéne megadnunk eltűnt/sérült dolgaink adatait, mint a biztosító felé korábban jeleztem.


Jó pecát mindenkinek!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések