Az egyik csali

Szombaton verseny, az idei második, egyben utolsó, amin elindulok. Ahogy néztem, nagyon komoly mezőny jön össze megint. Olyan figurák, akik nagyon tudják a helyet, a módszert, a versenyt is. Köztük eredményt elérni, vagy csak tisztes módon helytállni is komoly fegyvertény. Aztán dumálni velük, inni egy-két pohárral, na az se rossz :) De nem erről akartam beszélni.

Különböző ízek és színek, aki ebben hisz...

A method módszernél a csalinak – ahogy eddig tapasztaltam – nem meghatározó a jelentősége. De nem is mindegy. Az egyik kedvenc methodos csalim a Sonubaits Oozing Boilie nevű terméke. Azon kevés dolgok egyike ez a 8 mm-es bojli, amiknél a reklámszöveg és a használat tényleges okai nagyjából egybeesnek. Mit mond a termék leírása? Azt, hogy azért jó a cucc, mert 1) folyamatos, színes illatfelhőt bocsát ki magából és mert 2) mérsékelten lebegő tulajdonságú. Valóban, ennyi a „titok”.

Szép élénk, így a horgász is megveszi, nem csak a hal

A methodos peca során, főképp versenyeken igen sűrűn dobálok újra. Jellemzően 5-8 percenként újabb töltet megy befelé. A pontos dobások mellett ezzel biztosíthatom, hogy az etetés helyén állandóan legyen elegendő íz- és illat, ami a halakat odacsalja és ott is tartja. Ehhez nem feltétlenül szükséges az, hogy a csali maga is hozzáadjon ehhez. De nem is árt, az bizonyos. Ráadásul az Oozing Boilie ezt a képességét viszonylag sokáig megtartja, közel fél óra vízben tartózkodást követően is enged még magából illatanyagot, tehát nem kell túlzottan sűrűn cserélni.

A kép is beszédes, a szöveg szerint a csali ellensúlyozza a horog tömegét

Fontosabb tulajdonság a lebegés. Én jellemzően 10-12-es méretű horgokkal methodozom, ritkán 8-assal, főképp, ha a nagy dobástávolság ezt indokolja. Az ilyen méretű horgokat a csali enyhén megemeli, a nagyobbakat inkább csak balanszírozza, ami a mi szempontunkból kapóra jön. Az etetőanyag finom felhőjét szívogató potenciális zsákmánynak könnyebben kerül a szájába a kikönnyített horog. Ezért használjuk.

A csali rögzítésére a legkézenfekvőbb megoldás a csalitüske, abból is célszerűen a legrövidebb (talán 7 mm-es?) változat. A csalitüske fülét ne felejtsük a használatba vétel előtt ellenőrizni, szükség esetén egy fogóval finoman összenyomni, hogy a hajszálelőke zsinórja ne tudjon kibújni a rosszul záródó fülnél. A Sonubaits egy egész termékcsaládot rittyentett az Oozing név köré (ooze nagyjából annyit tesz, mint szivárog). Hogy ezek a termékek általában mennyire jók, nem tudom, de ez a cucc kiváló, nekem bejött.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések