Method horgok


Szeretnék nektek bemutatni néhány olyan horogtípust, melyet a method módszerhez használok. E horgok közös tulajdonsága, hogy – alkalmazkodva a csomómentes kötés igényeihez – füles kiképzésűek. Ami még feltűnhet, hogy mindegyik szakáll nélküli. Én a methodhoz csak ilyet használok, tapasztalatom szerint semmivel nem nyújt rosszabb eredményeket, mint szakállas horgok. Ami talán még fontos, hogy 99%-ban kisméretű, 10-14-es horgokat kötök, ezek megfelelőek a 6-8-10 mm-es csalikhoz és ezek szakáll nélkül is megmaradnak az akasztás helyén. Kizárólag fűzött csalihoz használom őket.

Matrix Carp Banders – a reménység


Rögtön egy olyannal kezdünk, amit ténylegesen még nem használtam. Vagy mégis? Minden idők legkedveltebb method horga volt nálam a Fox Series 2 füles, barbless horga. A forma tökéletes, a méretéhez képest nagy öböl komoly mennyiségű húst fogott át. A drótja vékony, de erős. Csorbulni nem volt hajlamos, egyszer nem hajlott ki, pedig fogtam vele komolyabb méretű pontyokat, amurokat. Viszonylag könnyű, ami ennél a módszernél kifejezetten komoly előny. Már nem gyártják… Nos ennek a „legendás” tűnek a reinkarnációját véltem felfedezni a fenti képen látható Matrix horogban. A forma, a szín ugyanaz, a Matrix-Fox rokonság ismert, remélem azt kapom, amit vártam tőle.

Guru MWG – az igásló


Ez az a típus, ami még soha nem hagyott cserben. Pokolian erős, nem kerültem még olyan szituációba, ahol ez a tű csorbult vagy hajlott volna. Igazi megbízható igásló. Színe igazodik a leggyakrabban használt etetők színéhez. Drótja méretéhez képest vastag. A képen komplett előkére szerelt változatban látható, mivel a szóló horogból éppen kifogytam, a boltokban pedig valamiért nem kapni a megfelelő méretekben. Ezek a komplett, gyárilag készített előkék még két évvel ezelőttről valók. Ritkán használok gyári előkéket, de ezek már többször kihúztak a csávából, úgyhogy egy-két csomag mindig van a dobozban belőlük. (A Guru másik általam használt horgáról, a QM1-ről nem írok, arról már sok szó esett itt a blogon is.)

Middy KM-1 – a gazdaságos


Egyetlen angol fontot (mostanság 420 Ft körül) fizettem egy csomagért belőlük. A forma tetszett, de az ár miatt nem reménykedtem valami minőségi horogban. Tévedtem. Szívós darab, jól akad, jól tart. Egyetlen hátrányát látom csupán: a színét. Kis átlátszóságú, zavaros vagy mély vízben ez nem probléma, tiszta, sekély vízben azonban csilloghat, ami nem szerencsés. Egyébként hibátlan.

Preston Innovations PR36 – az elegáns


Kicsit piperkőc horog, könnyű, vékony huzalból készült. A horog kis tömege előny a módszernél, hisz könnyebben bekerül így a hal szájába, de az erő is fontos, ellenkező esetben a vékonyan akadó horog kihajolhat. Ez ezzel a horoggal néhanap előfordul még ma is, ennek azonban sajnos én vagyok az oka. De erről majd egy-két mondatot később. Ha figyelmesen használom, akkor kiváló. Jól akad, megfelelően tart.

Csomómentes kötés

Néhány megjegyzés még, a fent felsorolt horgok használatáról. A horgokat mindig az ún. csomómentes kötéssel kötöm meg, legyen az előke fonott vagy monofil. A kötés itt fent látható, ha animáltan is meg akarjátok nézni, klikkeljetek a képre.

Nagyon fontos és a legtöbb horgász számára (nekem is, de még mennyire!) tanulandó, hogy a method módszernél nem szükséges bevágni! Főleg nem kettőt hátralépve csápolni a bottal, ahogy azt sokhelyütt látni a kollégáktól. Ha megnéztek néhány filmet, ahol a profi pecások methodoznak, nincs kapkodás. A kapások általában igen intenzívek, a horgot megérző hal azonnal megiramodik, a spicc keményen görbül. A botot kézbe veszed, azonnal fel is vetted a hallal a kontaktust, csupán arra kell figyelni, hogy a zsinór folyamatosan feszes legyen a fárasztás során. A legtöbb horogkihajlás annak a következménye, hogy a bevágásnál túl nagy lendülettel, túl erőszakosan jártunk el. A szakáll nélküli apró horog megakadásához az önakasztás pont elég, nem javítunk a helyzeten a lendületes bevágással, sőt!


A csali hajszálon való rögzítéséhez többféle módszer alkalmas. A klasszikus megoldás a hajszál végén egy apró hurok, a hajszálelőke átfűzve a csalin, valami apró ütköző és kész. Egy másik lehetőség a kis szilikonkarika a hajszál végén. Ezt használom akkor, ha a manapság gyakori apró, hordó formájú pellettel csalizom. De a legjobb (pontosítok: általam legjobban kedvelt) megoldás a csalitüske. A csali (pellet, minibojli) formájától, méretétől szinte függetlenül, mindenhez jól használható. Gyors, egyszerű. kényelmes. Egy apró pellethez, bojlihoz a 7 mm-es, nagyobbhoz, vagy két szemhez a 10 mm-es. Hosszabb csalitüskét ekkora horgokhoz nem használok, de nagyobb tűhöz és csalihoz a 15 mm-es is elkelhet.

A csomómentes kötést ezeknél a horgoknál én úgy készítem, hogy a menetek legalább a horog szárának a feléig vagy tovább érjenek. A korábbi ábrával ellentétben a menetek elkészítése után a fülön keresztül visszavezetett zsinórt is kétszer-háromszor megtekerem a száron az átfűzés előtt. Leggyakrabban egy szem pelletet, minibojlit teszek fel csalinak. Ilyenkor a hajszálelőke hosszát úgy állítom be, hogy a csali teteje a horog öblével legyen egy vonalban. Két szem vagy nagyobb csalinál 3-6 mm-el lejjebb.

Jó pecát mindenkinek!

Az utolsó kép a TopMix oldaláról származik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések