Kérdések


Minden peca során van valami új tapasztalat, vagy szembe jön egy kérdés. Vagy több. Ez legutóbb sem volt másként. Isteni pickeres horgászat volt, rengeteg hallal.Tőlem látótávolságban horgászott egy háromfős társaság, pontosabban annak egyik tagja. Két fenekezőbottal tolta, hagyományos végszerelékekkel, félóránként újradobva a cuccokat. Nem akadt neki semmi. Amikor megérkeztem, már ott voltak, végignézték, ahogy leülök és elkezdem folyamatosan szedni a halat. Ritka, hogy ennyire egyen a hal, de most valóban úgy ment a peca, hogy horog be, hal ki. Egy darabig nézték, mit művelek. Aztán arra lettem figyelmes, hogy „szomszédom” dobásai ott csobbantak, ahol az én végszerelékem is volt. Nem, ne értsetek félre, nem zavart a pecában. A nagyritkán a mély vízbe csobbanó öklömnyi gombócok nem okoztak gondot. Ami elszomorított az az volt, mennyire nem érti horgásztársam ezt az egészet. Ott volt a hal, nem csak előttem, előtte is. Csak másként kellett (volna) csinálni. Két-három percenként dobtam új adag etetőanyagot a helyre, a hosszú (kb. 60 centis), 0,13-as előke végén 14-es, később 12-es horgon két szem csonti vagy három pinki volt a csali. Tényleg azt gondolta, hogy oda dob, ahova én és ennyi?


Az is eszembe jutott, vajon az emberek miért ragaszkodnak annyira a két bottal való horgászathoz? Tudom, két végszerelék, dupla esély, de ez számos esetben mégsem így működik. A kifejezetten nagyhalas horgászatok során értem. Akkor is, amikor keressük a halat, vagy – a Dunán sokszor én is ezt csinálom – amikor kell a két bottal bevihető nagyobb etetőanyag-mennyiség. De amikor előttünk a hal? Egy pörgős, keszeges peca szinte kivitelezhetetlen két bottal. De a telepített tavakon pontyra horgászók is legtöbbször kettővel tolják. Ha nincs kapás, általában kettőn nincs. Ha van, akkor is bedobják a másodikat, amikor szenvednek vele. Húzza ezt is, meg a másikat is. Egy bottal könnyebb, jobban felépíthető a horgászat. És nem fogsz kevesebbet.Volt még egy érdekes dolog aznap. A pecák során inkább azzal a problémával találkozom, hogy finomítanom kell a szereléken. Aznap épp fordítva történt. 14-es horoggal kezdtem a horgászatot (semmi tudatosság nem volt benne, ilyen előkék voltak készen a tartóban, szerintem még tavaly kötöttem őket). Ezzel a tűvel sok volt az üres bevágás. A két szem csonti elég rendesen betakarta a horgot, a bevágások nem akadtak, a nyűvek pedig üresre szívott formában maradtak utána. Kötöttem egy 12-es horgot, s láss csodát, a kapásokat rendre sikeres akasztás követte. Ennyi.

Megjegyzések

 1. Na ezért nem járok én tóra, kivéve évente 1-2 alkalommal a Balatonhoz meg édesapámhoz a Bokodi-tóra. Mindenhol ez a tapasztalat. Ismerős az érzés, mikor sok a két bot! Sokszor valóban egy apró változás és megváltozik a világ. Nálam tavaly a legemlékezetesebb az volt, mikor a kapástalanság miatt a Mosoni-Dunán úsztatva a 20 cm-s előkére a horog fölé 5-6 cm-re egy pici félgrammos ólmot tettem. Cefetül berámoltam aztán.....ne tudd meg. Ennyi volt a titka. Kicsit lejjebb úszott a horog, a mederhez közelebb, pattoghatott is az aljzaton, ahol a halak voltak, de a sodrás már nem emelte el úgy a horgot a mederfenéktől, s láss csodát......
  :)
  Elgondolkodtató bejegyzés!
  :)
  Üdv: Mosoni Horgász

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések