Beszóltam


Beszóltam a képedre? Arra, amin a tegnapi zsákmányod volt. A konyhaasztalon. Igen. Azt mondtam, hogy ne így csináld. Ne haragudj, nem megbántani akartalak. Nem akartam, hogy megváltozz. Nem akartam, hogy ne vigyél haza halat. Nem akartam semmit mondani a C&R-ről.  Nem akartalak lehülyézni. Semmi mást nem akartam, csak annyit mondani, hogy szerintem ez így nem jó. Elmagyarázom, ha tovább olvasol. Szeretném, ha megértenéd.
A net bármely felületén komoly, személyeskedő viták alakulnak ki, amikor valaki feltesz egy halas fotót (mondjuk a zsákmányt ábrázolja a vágódeszkán, egy szép halat a garázs előtt vagy földre téve), mások pedig azt mondják, hogy ez nem méltó, nem helyes. Sokan a kép készítőjének védelmére kelnek, hagyjál már a C&R-rel, facebookhorgász (bármit is jelentsen ez…), meg a disznót is megsiratod-e stílusú kommentekkel.

Mondom: Tételezzük fel, hogy a peca a kép készítője számára sem csupán halhúst jelent. Mert ha igen, akkor nincs érvem. Tegye a konyhaasztalra, fotózza le, posztolja. De ha csak egy kicsit is többről van szó, ha a dologban van egy csepp játék, egy csipetnyi a természetből, valami kis zsigeri, ősi dolog. Nos, akkor megérti, hogy mit jelent a zsákmány tisztelete. A legyőzött ellenfél méltóságának megőrzése. Csupán erről van szó.

A vízparton, kézben tartva vagy biztonsággal elhelyezve, élve lefotózott hal iránt a horgászban van tisztelet. Nem mindig sikerül a kép szépen, talán mi magunk sem mutatunk mindig jól rajta, s a zsákmány valós méreteit sem adja vissza minden fotó. De megtettük azt, ami ellenfelünket megilleti. A hazavitt hús értékes és finom. A szabályok adta keretek közt vigyen mindenki annyit, amennyire szüksége van. A vágódeszkára tett, garázs előtt lekapott, földre dobott halról készült fotóban egy dolog nincs. Méltóság. Ezt hiányolom, ezt tettem szóvá. Ennyi.

Megjegyzések

  1. Szépen meg van fogalmazva ugyanaz amit én is gondolok.

    VálaszTörlés
  2. Gyakorlatilag minden szavával egyetértek...

    VálaszTörlés
  3. Én többnyire durván fogalmazok az ilyen tettesekkel. Morbid lehet, de azt kérdem tőlük: Ugye a ravatalon is szoktatok közös képet készíteni?! Pedig szög egyszerű a véleményem: Nem baj, nem érdekel, öljed le, egyed meg jó ízzel, de a vízparton csináljad róla a képet, még mielőtt agyonvered.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések