Karbon vagy üveg?


Kezdetben a rezgőspiccek üvegszálas anyagból készültek, ezt találták a funkcióhoz megfelelőnek, ez volt kellően hajlékony, rugalmas és tartós. Később megjelentek a karbon spiccek is, mára pedig ez utóbbiak vannak többségben. Az üveg nem tűnt el teljesen, és nem csak az olcsósága miatt hasznos még ma is. Mit tud a karbon és mit az üveg?

A karbon anyag kicsit feszesebb, hajlásának íve általában jobban illeszkedik a teljes blank ívéhez. Ritkábban látunk éles törést a hajladozó botban. A karbon spicc csillapítása jobb az üvegénél. A karbon anyagból készült spicc vékonyabb, főként az erősebb, nagyobb dobótömegekhez illő daraboknál látványos a különbség.


Az üvegszálas spiccek legfontosabb jellemzője a lágyság. Némelyikre szinte csomót lehetne kötni (némi költői túlzással). Ami a kapás jelzésénél előny, az a dobás során hátrány: a bot íve látványosan megtörik a lehajló spiccnél, a dobás után a botvég „lobog” még egy darabig. A lágyság miatt gyakrabban fordul elő, hogy a spiccre csavarodik dobás előtt a zsinór, érdemes a lendítés előtt meggyőződni arról, hogy a madzag jó helyen fut-e.


Az üveg spiccek ott használhatók a legjobban, ahol a finom, érzékeny kapásjelzés fontos. Ha állóvízen horgászunk, nem nagy tömegekkel dobálva, nem nagy távolságra. 1,5-2 uncia alatt, áramlásmentes vagy csak enyhén áramló vízen, hosszú előkés módszernél az üvegszálas anyagú spicc a jó választás. Az állóvízi keszegezés, a téli- és tavaszi pontyozás üvegspicces feederekkel/pickerekkel az ideális. Szerintem.


Folyóvízen vagy állóvízen nagyobb távolságra horgászva a karbon spicc célszerűbb. Az áramló víz ellenállása előfeszíti annyira a spiccet, hogy a lágyabb anyag miatti előny már nem érvényesül kellőképp. Nagy távolságon kint lévő zsinór tehetetlensége szintén szükségtelenné teszi a lágyabb anyagú botvéget. A method feederezésnél, ahol a hal legtöbbször magát akasztja meg (botvivős kapás, ahogy mondják) szintén a karbon a jobb megoldás.


Mindez persze csak akkor érdekes, ha van miből választani. Elsődlegesen magát a botot választjuk az adott helyzethez, abból a készletből, ami a rendelkezésünkre áll. A karbonspicces botunkkal is remekül tudunk keszegezni a cipőnk előtt, ha az egyébként kis dobósúlyú, könnyű pálca. Az üvegspicces feederrel is boldogulni fogunk a folyón, ha az az eldobálni kívánt tömeghez megfelelő erősségű. De ha tudunk választani, érdemes megfontolni a fentieket is.

Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Ez szép volt... Köszönöm, javítottam. Ahogy CsG mondta anno: Az elgépéles alapvető emberi jog. :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések